Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Uniwersytet Papieski sięga do tradycji browarniczej. Podczas degustacji można było spróbować średniowiecznego białego piwa

PDZ
Przez kilkaset lat nasze miasto słynęło z piwa krakowskiego. Wraz z upadkiem miejscowego browarnictwa tradycja zanikła. Teraz napój znów pojawi się w Krakowie. I to wytworzony z drożdży sprzed wieków! Odtworzoną recepturę białego piwa, warzonego w średniowieczu w Krakowie, można było spróbować podczas darmowej degustacji w Muzeum Archeologicznym.

Kraków w średniowieczu i okresie renesansu był rajem dla każdego piwnego konesera. W samym mieście funkcjonowało 25 browarów produkujących przeróżne gatunki piwa. Recepturę jednego z nich postanowił odtworzyć archeolog i historyk dr hab. Sławomir Dryja z Katedry Historii Nowożytnej Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego Uniwersytetu Papieskiego im. JP 2 w Krakowie.

Dyplomowany piwowar na podstawie osadu ze ścian w piwnicach Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana, wyodrębnił drożdże i odtworzył recepturę białego piwa jakie wówczas produkowano pod Wawelem. Nadano mu nazwę - "Piwo Krakowskie Białe".

Tego jak smakuje trunek mogli spróbować wszyscy chętni w czasie sobotniej degustacji w Muzeum Archeologicznym w Krakowie.

FLESZ - 5-dniowy tydzień pracy odejdzie do lamusa?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kraków. Uniwersytet Papieski sięga do tradycji browarniczej. Podczas degustacji można było spróbować średniowiecznego białego piwa - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski