MKTG SR - pasek na kartach artykułów

KRAKOWSKI SŁOWNICZEK KULINARNY

Redakcja
*Blanszowanie - to obgotowywanie produktów, głównie owoców i warzyw, czyli umieszczanie ich we wrzątku na bardzo krótko. Blanszowanie stosuje się, aby zmiękczyć warzywa, aby pozbawić je ostrego smaku. Owoce lub warzywa blanszujemy też, by łatwiej je oczyścić lub obrać i aby nie straciły barwy w czasie dalszych etapów przyrządzania.

*Eskalopki - kotleciki z cielęciny lub piersi drobiowych, lekko rozbite i usmażone sauté, czyli bez panierowania.
*Limonka (limetka) - nieco mniejsza i bardziej soczysta odmiana cytryny o zielonej skórce.
*Tartinka - rodzaj ozdobnej małej kanapki na jednej warstwie pieczywa, z różnymi często wyszukanymi, kolorowymi dodatkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski