Krakowskie potrawy. Maczanka krakowska, czyli prababka hamburgera [PRZEPIS]

mad
Maczanka po krakowsku to sycące danie.
Maczanka po krakowsku to sycące danie. Paulina Nosek
Przepis na maczankę po krakowsku. Bułka i mięso rozpływające się w ustach! Oto maczanka po krakowsku, czyli... prababka hamburgera. To pewne! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na jej wersję maczanki po krakowsku.

Maczanka po krakowsku nazywana jest prababką hamburgera. To pyszna, sycąca potrawa. Prawdziwy krakus powinien chociaż raz jej spróbować! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Pauliny Nosek.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry karkówki
  • 2 duże, białe cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • 400 ml śmietanki 30 proc.
  • 600 ml rosołu
  • 4 bułki z kminkiem

Wykonanie
Mięso doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i kminkiem. Odstawić do lodówki na dwanaście godzin, najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku. Następnego dnia rozgrzać na patelni masło klarowane, mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć kawałki do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodać odrobinę kminku i doprawić solą. Podwać w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polać sosem.

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Krakowskie potrawy. Maczanka krakowska, czyli prababka hamburgera [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Majka
Najlepszą maczankę po krakowsku wg mnie można zjeść w Starej Zajezdni :D
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie