Król Alfons, muchy i tapas

Marek Długopolski
Hiszpania. Pinchos, banderillas, montaditos, cazuelitas - te miło dla ucha brzmiące nazwy określają różne sposoby podawania przekąsek.

Pinchos to indywidualne przekąski, banderillas - koreczki, a montaditos - kanapki. Tapas mogą być przygotowywane z wszelkiego rodzaju produktów i na wiele różnych sposobów. Nie ma prostszego, a jednocześnie bardziej wykwintnego dania.

Tapas to nie tylko wielowiekowa tradycja, ale także współczesna, nowoczesna kuchnia, która łączy wydawałoby się karkołomne smaki. Mamy więc gazpacho z homarem, sorbet z tortilli, ciecierzycę z krewetkami oraz zupę z gęsiego pasztetu. Choć podaje się je w Tokio i Nowym Jorku, Paryżu i Krakowie, to najlepiej smakują w Madrycie.

Wino z przykrywką

Monarchiści twierdzą, że „ojcem” tapas jest król Alfons X Mądry. - Gdy był chory, poprosił, aby do wina - między posiłkami - podawano mu niewielkie przekąski. Tak się mu spodobały, że gdy odzyskał zdrowie, zarządził, aby we wszystkich tawernach podawano je do wina - mówi Jose, spotkany w jednej z madryckich tawern. - Być może chodziło mu też o to, aby ludzie wolniej się upijali - dodaje z łobuzerskim uśmiechem. Gdyby to nie była legenda, to tradycja podawania tapas sięgałaby XIII stulecia.

Zwolennicy królewskiego pochodzenia tapas wspominają również jedną z wizyt Alfonsa XIII w Andaluzji. W Kadyksie król postanowił na chwilę odpocząć. W tawernie poprosił o wino. Puchar, który mu podano, nakryty był jednak plastrem sztywnej, wysuszonej szynki.

- Dlaczego szynka jest na kielichu - zapytał zdziwiony.

- By chronić wino przed piaskiem z plaży - usłyszał szybką odpowiedź. Król wypił wino, przegryzł szynką. Kolejny puchar zamówił już z „pokrywką” (co po hiszpańsku znaczy tapas). - W ten oto sposób narodziła się tradycja podawania przekąsek najpierw do wina, a później do innych trunków - zapewnia Jose.

W Andaluzji wspominają również mniej królewską wersję powstania tej prostej przekąski. - Wszystko przez złośliwe muchy... - tłumaczy Nicole, mieszkanka Sewilli. - Andaluzyjczycy, nie chcąc, aby wpadały im do wina, zaczęli nakrywać szklanki plasterkami wysuszonej, twardej kiełbasy. Potem szynkę zaczęto nakładać na kromkę chleba i tak narodziło się tapas.

Teraz w hiszpańskich lokalach możemy spróbować: chorizo, kaszanki, potraw marynowanych i wędzonych, serów, solonych ryb, krokietów...

W powstaniu tapas nie można również pominąć zasług Filipa III. Chcą ograniczyć pijackie burdy, które najczęściej wszczynali żołnierze i marynarze, zobowiązał właścicieli tawern do podawania wina z „niewielką ilością jedzenia”. - Miało ono spowolnić działanie alkoholu. Efekty nie były jednak takie, jakie sobie wymarzył król. Ale tapas się narodziło - z iskierkami w oczach mówi Nicole.

Niektórzy złośliwi twierdzą, że silny zapach szynki - lub dojrzałego sera - miał „zabić” smak podłego wina. A na pomysł ten mieli wpaść właściciele XVI-wiecznych tawern w Kastylii-La Manchy.

Obojętnie która wersja jest prawdziwa, najważniejsze, że tapas powstało. I podbiło serca wielu pokoleń Hiszpanów. Teraz podbija zaś świat.

Tapas z wykałaczką

Pinchos, banderillas, montaditos, cazuelitas - te dźwięcznie brzmiące nazwy określają różne sposoby podawania tapas. Od tych najprostszych, nadzianych na wykałaczkę, po bardziej wyszukane, skomponowane z troską o każdy szczegół, podawane w niewielkich naczyniach, często z sosami i wieloma dodatkami. Z tapas idealnie współgrają wino - białe i czerwone - wermuty, cydry, ale także piwo i cola.

Tapas można jeść przy stoliku, a także przy barze, na stojąco. Można dostać je do napoju albo zamówić osobno. - Dzień smakowania tapas to okazja nie tylko do poznania madryckich smaków, ale także rozkoszowania się czarem wielu barów i tawern - twierdzą mieszkańcy stolicy. A kulinarni eksperci dodają: - Tapas to wyśmienita, zróżnicowana i wyselekcjonowana próbka ludowej gastronomii.

Gdzie zatem spróbować tapas w stołecznym Madrycie? Miejsc jest wiele. Warto np. zajrzeć do Docamar przy Plaza de Quintana, gdzie spróbujemy wyśmienitych patatas bravas, a także do Las Bravas, którego specjalnością są również pyszne chrupiące ziemniaki.

Casa Alberto, która chlubi się tym, że Miguel Cervantes pisał tu „Don Kichota z La Manchy”, proponuje m.in. pieczoną mątwę, ser manchego, a także jamon. Być może świetna kuchnia też będzie dla nas natchnieniem.

W tapas specjalizuje się również Casa Labra - jego gospodarze zapewniają, że przekąski te podawali już w 1860 roku. To idealne miejsce - w pobliżu Puerta del Sol - dla tych wszystkich, którzy kochają dorsza i owoce morza. Tu z kolei chętnie zaglądał poeta Federico Garcia Lorca. W La Venencia często pojawiał się Ernest Hemingway - zdaje się jednak, że nad tapas przedkładał dobre wino.

Taberna del Alabardero, jedna z najbardziej ekskluzywnych restauracji podających tapas, słynie z montaditos de jamon. A co to takiego? To niewielkie kanapki z wyśmienitą hiszpańską suszoną szynką. I ten lokal chlubi się długą tradycją sięgającą dziesiątków lat. A można też zajrzeć do La Casa del Abuelo (wyśmienite krewetki, kraby, ośmiornice, ryby) serwującej np. doskonałe gambas a la plancha.

Dumą niewielkiej La Bodega de la Ardosa jest flamenquines cordobeses, czyli długo dojrzewająca szynka z Huelvy. Nie sposób ominąć także Estado Puro, które specjalizuje się w wydobywaniu nowych smaków z typowych tapas.

- To sztuka kulinarna w miniaturze, a jednocześnie smakowanie każdej chwili - twierdzą kulinarni eksperci. Choć tapas ma być jedynie przekąską, często zastępuje obiad i kolację.

Mieszkańcy i turyści, wybierając się na tapas, nie poprzestają na jednym lokalu. Wędrują od baru do restauracji, od restauracji do tawerny... I tak co wieczór, niekiedy do bladego świtu. - Trzeba cieszyć się jedzeniem i życiem - wykrzykują młodzi ludzie spotkani w pobliżu Puerta del Sol. W ten sposób po Madrycie można wędrować bardzo, bardzo długo. Wystarczy tylko wsiąść w samolot do stolicy Hiszpanii.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3