Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marynowana wieprzowina grillowana na szpadach...
fot. Bartek Kieżun

Kuchnia Grecji odkryta na nowo. Bartek Kieżun wspomina deser na pożegnanie Aten. „Będę zadowolony, gdy moje opowieści będą łamać stereotypy”

Souvlaki

Marynowana wieprzowina grillowana na szpadach
Składniki dla 4 osób:


600 g polędwiczek wieprzowych,
100 ml oliwy extra vergine,
1 / 2 cytryny,
czubata łyżka oregano,
łyżka miodu,
łyżka octu z czerwonego wina,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:
Oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, ocet i miód łączymy w misce. Dodajemy pieprz i oregano. Mieszamy dokładnie. Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę o boku około 1,5 centymetra. Wrzucamy mięso do marynaty i odstawiamy w niezbyt chłodne miejsce na minimum dwie godziny.

Po tym czasie nabijamy mięso na szpadki. Jeśli są drewniane, to trzeba je wcześniej wrzucić do wody, by zmniejszyć ryzyko, że się zaczną palić. Mięso grillujemy po cztery minuty z każdej strony. Potem szpadki układamy na talerzu albo desce, solimy i dajemy im odpocząć kilka chwil, po czym zjadamy z pieczywem, frytkami albo sałatką z pomidorów. Koniecznie skropione cytryną.

Zobacz również

Trn Street City 23. Event motoryzacyjny w Toruniu

Trn Street City 23. Event motoryzacyjny w Toruniu

Wiązownica zawaliła końcówkę i przegrała z Czarnymi [ZDJĘCIA]

Wiązownica zawaliła końcówkę i przegrała z Czarnymi [ZDJĘCIA]

Polecamy

PTTK zaprasza na bezpłatne wycieczki

PTTK zaprasza na bezpłatne wycieczki

Złoty na huśtawce, czyli miłej majówki

O TYM SIĘ MÓWI
Złoty na huśtawce, czyli miłej majówki

ME w judo. Polacy bez sukcesów w drugim dniu zmagań. Jak wygląda ranking olimpijski?

ME w judo. Polacy bez sukcesów w drugim dniu zmagań. Jak wygląda ranking olimpijski?