MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne hity naszych mam. Kotlety z jajek, sałatka jajeczno-ziemniaczana i jajecznica z pomidorami. Zobacz, jak je zrobić

mad
Kotlety z jaj to wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje mięsne kotlety.
Kotlety z jaj to wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje mięsne kotlety. Fot. materiały prasowe
Potrawy z dodatkiem jaj były i są niezwykle popularne, a wiele z tych przygotowywanych dla nas przez mamy w dzieciństwie ma już status dań kultowych. Jajecznica z pomidorami, kotlety z jajek czy w końcu sałatka jajeczno-ziemniaczana to prawdziwy smak dzieciństwa. Zróbcie te dania sami! Zobaczcie przepisy.

Spis treści

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami.
Jajecznica z pomidorami. Fot. materiały prasowe

Przysmak do przygotowania którego będziemy potrzebowali, oprócz jaj, trzy spore, bardzo dojrzałe, ale twarde pomidory. Warzywo kroimy w grubą kostkę odrzucając nasiona i sok. Smażymy jajecznicę do ulubionej konsystencji, mieszamy z nią pomidory i zagrzewamy przez kilka minut.
W starszym przepisie na to danie pokrojone pomidory dusimy z masłem, przecieramy przez sito, zaprawiamy łyżką mąki i zasmażamy. Następnie rozprowadzamy szklankę rosołu lub bulionu. Wszystko zagotowujemy, dodajemy pieprz, sól i łyżeczkę masła. Usmażoną oddzielnie jajecznicę polewamy sosem na talerzu.

Kotlety z jaj

Kotlety z jaj.
Kotlety z jaj. Fot. materiały prasowe

Wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje mięsne kotlety. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali 5 jaj – 4 gotujemy na twardo, a 1 zostawiamy surowe. Jedną bułkę moczymy w ½ szklanki mleka. Dużą cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Jajka i bułkę mielimy razem w maszynce, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Sałatka jajeczno-ziemniaczana

Sałatka jajeczno-ziemniaczana.
Sałatka jajeczno-ziemniaczana. Fot. materiały prasowe

Do przygotowania tej sałatki zwanej też żydowską oprócz obecnych w nazwie ziemniaków i jaj, potrzebne będą kiszone ogórki, cebula i puszka zielonego groszku.
4 ziemniaki i 4 jaja gotujemy, a następnie kroimy w plasterki. 2 ogórki kiszone i 1 cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek i natkę pietruszki, solimy i delikatnie skraplamy octem winnym. Następnie wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Przed podaniem nakładamy na wierzch sałatki majonez (można go zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym) i posypujemy odrobiną świeżej pietruszki.
- Potrawy z jajek cieszą się niesłabnącą popularnością – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Są lubiane i chętnie jedzone. Ma na to wpływ smak jajek, ich niskokaloryczność i obecność w składzie wielu witamin i składników mineralnych. Trudno się dziwić, że są tak chętnie przyrządzane przez wszystkie mamy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kulinarne hity naszych mam. Kotlety z jajek, sałatka jajeczno-ziemniaczana i jajecznica z pomidorami. Zobacz, jak je zrobić - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski