"Lato z radiem" w Zakopanem
Już w piątek wieczorem na Równi ustawiono największy w Europie garnek, o pojemności 5 tysięcy litrów. Następnie napełniono go wodą i rozpalono pod nim ogień. Następnego dnia rozpoczęło się przygotowywanie składników gigantycznej zupy. Szefem kuchni był Robert Sowa, kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej, któremu pomagali: Krzysztof Baranowski, Marcin Markowicz, Artur "Generał" Woszczyński oraz ekspert od kwaśnicy - Jan Wojtanek z "Bąkowej Zohyliny". Po godzinie 18.00 kwaśnica była już gotowa i rozpoczęła się darmowa degustacja. Zajadali się wszyscy: kucharze, prowadzący, ochroniarze, zakopiańczycy i turyści.
W tym czasie na scenie odbywały się liczne konkursy rodzinne, które w brawurowy sposób prowadzili Roman Czejarek i Zygmunt Chajzer. Ich uczestnicy musieli między innymi "usmażyć" jak najwięcej gumowych naleśników albo wykazać się iście prezenterską dykcją. Nagrody były bardzo atrakcyjne: rower górski, zestaw garnków, a nawet... lot balonem. W części muzycznej grał zespół Żuki, a później swoje przeboje zaśpiewała Renata Dąbkowska. "Na deser" wystąpił Krzysztof Krawczyk z rodziną.
Impreza "Wielkie Gotowanie" miała charakter rodzinnego pikniku. Zakopiańczycy i turyści opalali się na trawie, bawili w rytm muzyki oraz tłumnie oblegali stoiska gastronomiczne. 17 500 porcji kwaśnicy rozeszło się w kilka godzin.
(KOV)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?