Badania przeprowadzone wśród przedsiębiorców i menedżerów w Małopolsce przez GUS w pierwszych 10 dniach marca 2022, a więc już po rosyjskiej inwazji na Ukrainę i napłynięciu do naszego regionu tysięcy uchodźców, wykazały, że w kluczowych dla Krakowa i Małopolski sektorach gospodarki, jak przetwórstwo przemysłowe, budownictwo, handel, logistyka i turystyka, mocno przybyło osób oceniających negatywnie obecną koniunkturę i przewidujących jej dalsze pogorszenie. Zwłaszcza prognozy okazały się czarne – oceny bieżącej sytuacji były znacznie lepsze, a w niektórych branżach wręcz przeważały te pozytywne.
Wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury, uśredniający odczyty z diagnoz i prognoz dla wszystkich branż, wyniósł w marcu minus 5,2 – taka była przewaga firm oceniających koniunkturę negatywnie nad tymi, których oceny były pozytywne, z tym że w większości branż przewaga ocen negatywnych była jeszcze większa, bo średnią zawyżała sekcja informacji i komunikacji (obejmująca m.in. sektor nowoczesnych usług dla biznesu). W kwietniu 2022 ten wskaźnik znacząco się poprawił i wyniósł plus 3,7; znowu jednak wywindowała go głównie zwyżka nastrojów w informacji i komunikacji.
Kwietniowa poprawa nastrojów, ale w kilku kluczowych branżach wciąż przeważają pesymiści
Od wielu miesięcy mamy w Małopolsce do czynienia z charakterystycznym trendem: oceny bieżącej sytuacji („składowa diagnostyczna” wskaźnika koniunktury) są niezłe lub wręcz dobre, zaś prognozy na najbliższe tygodnie („składowa prognostyczna” wskaźnika) – złe lub bardzo złe. Jak to wyglądało w kwietniu?
- przetwórstwo przemysłowe – w kwietniu 2022 wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtował się na poziomie plus 3,7, tj. wyższym niż przed miesiącem (minus 5,2), ale niższym niż w kwietniu 2021 r.; przy czym diagnozy aktualnej sytuacji były dobre, zaś prognozy zostały zdominowane przez pesymistów;
- budownictwo – w kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtował się na poziomie minus 14,8, tj. podobnym jak w marcu (minus 15,9), ale niższym niż w kwietniu 2021 r.; w prognozach przewaga pesymistów wyniosła blisko 20 procent, gdy w ocenach sytuacji bieżącej – niespełna 10.
- handel hurtowy – w kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtował się na poziomie plus 6,9, tj. wyższym niż przed miesiącem (minus 2,7) oraz wyższym niż w kwietniu w ostatnich dwóch latach;
- handel detaliczny – w kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtował się na poziomie minus 7,2, tj. wyższym niż w marcu (minus 16,7), ale niższym niż w analogicznym okresie poprzedniego roku; przewaga pesymistów w przypadku prognoz wyniosła tu blisko 13 procent, gdy w ocenach bieżącej sytuacji tylko 1,7 proc.
- transport i gospodarka magazynowa – w kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtował się na poziomie minus 20,2, tj. wyższym niż przed miesiącem (minus 22,5), ale niższym niż w kwietniu 2021 r.; w tym segmencie w bieżących ocenach sytuacji przewaga tych, którzy oceniają sytuację negatywnie, wyniosła prawie 11 procent, natomiast w przypadku prognoz na najbliższe tygodnie - prawie 30 procent.
- zakwaterowanie i gastronomia – w kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtował się na poziomie minus 8,3, tj. wyższym niż w marcu (minus 15,7) oraz wyższym niż w kwietniu ostatnich dwóch lat.
- informacja i komunikacja – w kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury kształtował się na poziomie plus 21,0, tj. wyższym niż w marcu (plus 11,6); w tym segmencie gospodarki przewaga osób oceniających sytuację dobrze nad tymi, którzy oceniają ją źle wynosi aż 33 procent, natomiast w przypadku prognoz różnica na korzyść optymistów topnieje do 9,4.
Wpływ pandemii i wojny w Ukrainie na działalność firm w Małopolsce
Budujące, że we wszystkich branżach – z wyjątkiem handlu detalicznego – zdecydowana większość przedsiębiorców deklaruje, że w razie przedłużania się pandemii oraz wojny w Ukrainie ich firmy przetrwają ponad 6 miesięcy. Największy odsetek takich podmiotów (77,5 proc.) jest w usługach, najmniejszy (36,5 proc.) właśnie w detalu, przy czym kolejne 43 proc. kupców ocenia, że przetrwa od 4 do 6 miesięcy.