Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego),...
fot. ryzhkov86/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT/MIT: Nie powinno łączyć się ogórków z pomidorami

Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), natomiast ogórek posiada askorbinazę, czyli substancję dezaktywującą działanie kwasu askorbinowego.

Rzeczywiście spożywanie samych ogórków i pomidorów w sałatce może pozbawić ją większości witaminy C.

Warto natomiast pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera znaczne ilości tej witaminy, dlatego zbilansowana dieta w pełni pokryje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, nawet w przypadku łączenia ogórków z pomidorami.

Zobacz również

Znamy laureatów Pomorskiej Nagrody Artystycznej za 2023 rok

Znamy laureatów Pomorskiej Nagrody Artystycznej za 2023 rok

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki

Polecamy

Marynaty na grilla i nie tylko!

Marynaty na grilla i nie tylko!

W Krakowie powstaną dwa nowe żłobki. Jeden w starym Podgórzu a drugi w Nowej Hucie

W Krakowie powstaną dwa nowe żłobki. Jeden w starym Podgórzu a drugi w Nowej Hucie

Ponad 3 miliony Polaków musi złożyć wniosek o ten dokument

Ponad 3 miliony Polaków musi złożyć wniosek o ten dokument