Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Łosoś Frankensteina"

Redakcja
By osiągnąć wagę handlową, tj. przeszło 4 kg, łosoś musi rosnąć aż kilka lat, ponieważ rośnie on tylko w ciepłe miesiące, nie przybiera na wadze w zimie. By przyśpieszyć nabieranie wagi, naukowcy pobrali gen z ryby, która rozwija się w zimie i wszczepili łososiowi. Po roku "łosoś Frankensteina" osiągnął wagę jednego kilograma, podczas gdy naturalny łosoś po roku ważył tylko 100 gramów. "Łosoś Frankensteina" po dwóch latach miał wagę 2 kg, a tradycyjny tylko 1 kg.

Korespondencja "Dziennika" z Kanady

Łosoś powoli znika z rzek Kanady. Trzydzieści lat temu w górę rzek płynęło rocznie na tarło 1,5 miliona łososi, dziś tylko 350 tysięcy. Dlatego też coraz częściej hoduje się łososie w zamkniętych zbiornikach wodnych.
 "Łososie Frankensteina" są hodowane w zamkniętych zbiornikach. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że gdy trafią do otwartych wód, może nastąpić krzyżówka pomiędzy dzikimi a genetycznie zmienionymi rybami. Dziki łosoś, którego przyroda tworzyła przez dziesiątki tysięcy lat, zniknie wówczas na zawsze.

MAREK ŚWIERAD

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski