"Łosoś Frankensteina"

Redakcja
By osiągnąć wagę handlową, tj. przeszło 4 kg, łosoś musi rosnąć aż kilka lat, ponieważ rośnie on tylko w ciepłe miesiące, nie przybiera na wadze w zimie. By przyśpieszyć nabieranie wagi, naukowcy pobrali gen z ryby, która rozwija się w zimie i wszczepili łososiowi. Po roku "łosoś Frankensteina" osiągnął wagę jednego kilograma, podczas gdy naturalny łosoś po roku ważył tylko 100 gramów. "Łosoś Frankensteina" po dwóch latach miał wagę 2 kg, a tradycyjny tylko 1 kg.

Korespondencja "Dziennika" z Kanady

Łosoś powoli znika z rzek Kanady. Trzydzieści lat temu w górę rzek płynęło rocznie na tarło 1,5 miliona łososi, dziś tylko 350 tysięcy. Dlatego też coraz częściej hoduje się łososie w zamkniętych zbiornikach wodnych.
 "Łososie Frankensteina" są hodowane w zamkniętych zbiornikach. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że gdy trafią do otwartych wód, może nastąpić krzyżówka pomiędzy dzikimi a genetycznie zmienionymi rybami. Dziki łosoś, którego przyroda tworzyła przez dziesiątki tysięcy lat, zniknie wówczas na zawsze.

MAREK ŚWIERAD

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie