Podczas pierwszej edycji festiwalu (w październiku) było wspólne gotowanie zupy dyniowej na placu Nowym i kulinarny pojedynek kupców i blogerów. Tym razem, na Kleparzu, królować będą sałatki.
Na drugą edycję festiwalu tradycyjnych placów targowych kupcy zapraszają swoich stałych bywalców i turystów. – To właśnie licznie odwiedzający Kraków turyści stają się dziś szansą dla targowisk: już dziś wizyta na jednym z placów to obowiązkowy punkt dla wielu gości, przede wszystkim z zagranicy – podkreśla Katarzyna Gądek, zastępca dyrektora Wydziału Informacji, Turystyki i Promocji Miasta.
17 maja na Starym Kleparzu pojawią się kupcy z placu Na Stawach, Rynku Dębnickiego, placu Nowego, Unitargu pod Halą Targową, Nowego Kleparza oraz oczywiście gospodarze.
Swoje kulinarne umiejętności w specjalnym pokazie i konkursie zaprezentują uczniowie szkół gastronomicznych, których zadaniem będzie przygotowanie wiosennych sałatek.
Festiwal „Krakowskim Targiem 2.0” jest częścią realizowanego przez magistrat projektu Central Markets rewitalizacja i promocja tradycyjnych placów targowych w Europie Centralnej, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu dla Europy Środkowej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?