Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mała kuchnia, ale duże wyzwanie

(DD)
Strefa zmywania to jeden z najważniejszych punktów w kuchni
Strefa zmywania to jeden z najważniejszych punktów w kuchni Fot. Armatura
Wnętrza. W przypadku aneksów i niewielkich kuchni, popularną formą zabudowy są ciągi jednorzędowe. Aranżacja powinna być spójna.

W niewielkich mieszkaniach, w których przestrzeń przeznaczona na kuchnię mierzy kilka metrów kwadratowych lub jest połączona z salonem, funkcjonalna aranżacja wymaga wykorzystania specjalnych rozwiązań.

Przenikanie zapachów przyrządzanego jedzenia, niewystarczająca ilość miejsca do przechowywania sprzętów czy trudności z manewrowaniem pomiędzy elementami wyposażenia - uciążliwości związanych ze złą aranżacją niedużej kuchni jest wiele. Jak ich uniknąć? Kluczem do uzyskania funkcjonalnego i przestronnego wnętrza jest uwzględnienie już na etapie projektowania specyfiki prac i przyzwyczajeń domowników i wyposażenie go w zwiększające komfort rozwiązania.

W jednym ciągu

W przypadku aneksów i niewielkich kuchni, popularną formą zabudowy są ciągi jednorzędowe. Urządzając taką przestrzeń, należy zadbać o stworzenie spójnej całości.

- Ergonomię wnętrza uzyskamy dzięki aranżacji zgodnie ze specyfiką naszej codziennej pracy w kuchni i __kolejności wykonywanych czynności - podpowiada Katarzyna Choniawko, ekspert Grupy Armatura. - Pierwszym punktem zabudowy powinna być lodówka, służąca do przetrzymywania żywności. Dalej - w celu ułatwienia segregacji i przygotowania produktów spożywczych, ustawiamy blat o długości 60 cm oraz zlewozmywak z __dopasowaną armaturą.

Trzecia w kolejności jest strefa przyrządzania posiłków, którą wyposażamy w blat. Na końcu ciągu montujemy piekarnik wraz z płytą grzewczą. Optymalną długość, jaką powinien uzyskać cały szereg to ok. 150 cm. Takie ułożenie stref pozwoli na wygodne działanie krok po kroku bez konieczności przenoszenia akcesoriów czy produktów spożywczych pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy. W przypadku aneksu, warto pomyśleć także nad wyposażeniem wspólnej przestrzeni w wąską wyspę w formie lady, która oddzieli kuchnię od salonu i dodatkowo - posłuży do przechowania garnków lub suchej żywności.

Od sufitu po podłogę

Przy jednorzędowej zabudowie dobrze sprawdzają się szafki podwieszane, montowane na ścianie ponad blatem roboczym. Tego typu ustawienie mebli pozwala na organizację przestrzeni według podziału poziomego, który zakłada segregację sprzętów, akcesoriów i żywności zgodnie z potrzebami domowników.

Przedmioty, z których korzystamy codziennie, takie jak talerze, sztućce, kubki czy produkty śniadaniowe, umieszczamy w szafkach na wysokości wzroku lub w najwyższych szufladach pod blatem. Urządzenia i przedmioty o większych gabarytach - garnki, blachy czy roboty kuchenne, chowamy do dolnych szafek. Na wysokości powyżej 170 cm przetrzymujemy rzadko używane elementy - zastawę czy porcelanę.

Centrum dowodzenia

Strefa zmywania to jeden z najważniejszych punktów w kuchni, który ułatwia utrzymanie czystości i pozwala na szybkie przygotowanie produktów spożywczych do dalszej obróbki. Dopasowaniu wyposażenia do tej przestrzeni - zlewozmywaka i baterii - należy poświęcić dużą uwagę. Jeśli planujemy zmywarkę, w zabudowie warto umieścić jednokomorowy zlew z ociekaczem. Modele charakteryzuje zwykle szerokość ok. 80 cm.

- W zestawieniu z tego typu wariantami sprawdzają się baterie, których konstrukcja umożliwia sterowanie wylewką i __kierunkiem padania strumienia - podpowiada Katarzyna Choniawko.

- Komfort użytkowania zapewniają rozwiązania z ruchomą wylewką o kącie obrotu równym 180⁰ lub 360 stopni. Nie tylko pozwalają na wygodne umycie naczyń czy żywności wewnątrz komory, ale także na opłukanie ociekacza lub napełnienie garnka czy wiadra stojącego obok zlewozmywaka.

Uzupełnieniem strefy zmywania w małej kuchni będą również specjalne baterie z ergonomicznym uchwytem umiejscowionym z boku, co ułatwia wygodną regulację siły i strumienia wody. W kuchniach, w których naczynia myte są ręcznie, sprawdzi się natomiast dwukomorowy zlewozmywak z ociekaczem. Do tego typu modeli dobrze pasują baterie wyposażone w wyciąganą wylewkę. Szeroki zasięg, zapewniony przez wąż natrysku o długości ok. 20 cm, ułatwia manewrowanie strumieniem pomiędzy komorami, a także napełnianie naczyń znajdujących się w zlewozmywaku. Decydując się na zakup takiej armatury, warto zwrócić uwagę, czy wylewka umożliwia zmianę intensywności strumienia, np. na tryb prysznicowy, dzięki któremu łatwo usuniemy zabrudzenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski