Kwaśnicę żywiecką przygotowuje się na mięsie ze schabu. Ale pewnie i tak co dom, to inny przepis... Przepisem na swoją wersję kwaśnicy żywieckiej podzieliła się nasza Czytelniczka Paulina Nosek. Warto spróbować!
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 3 l wody
- 1 duża cebula
- garść suszonych grzybów
- 800 g schabu z kością
- 1 duży por
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 500 g niedużych ziemniaków
- 1 łyżeczka smalcu
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy umyte mięso, obrane marchewki, pietruszkę oraz selera, pora oraz garść namoczonych i posiekanych grzybów. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aromatyczny bulion przez około dwie-trzy godziny.
Następnie wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i kroimy na porcje. Cebulę smażymy na złoty kolor na odrobinie smalcu.
W osobnym garnku gotujemy kapustę w wodzie, w której wcześniej moczyliśmy grzyby.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i ziarnami pieprzu.
Doprawiamy wywar, dodajemy wodę z obgotowanej kapusty.
Na talerze wykładamy porcję kapusty kiszonej oraz mięsa, zalewamy gorącą kwaśnicą.
Zobacz koniecznie!
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?