Masło czosnkowe. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa. Jak zrobić masło smakowe? Dodaj cebulę czarownic

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszne, domowe masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje z bagietką lub ze świeżym chlebem. Warto doprawić go czosnkiem niedźwiedzim, które nazywa się często cebulą czarownic. Ma on szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Jak zrobić masło czosnkowe? Wypróbuj przepis.

Spis treści

Domowe masło smakowe to pyszny dodatek do pieczywa. Mam dla ciebie bardzo prosty do przygotowania przepis na aromatyczne masełko czosnkowe z dodatkiem cebuli czarownic czyli suszonego czosnku niedźwiedziego. Jego smak z pewnością cię zachwyci. Zrobisz je w kilka minut. Możesz także przygotować większą porcję i część zamrozić.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne i aromatyczne masło czosnkowe.

Przepis na masło czosnkowe

czas przygotowywania: 5 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego przyprawy,
  • opcjonalnie szczypta soli.

Jak zrobić masło czosnkowe?

Przygotowanie

  1. Przełóż miękkie masło do miseczki.
  2. Dodaj czosnek niedźwiedzi i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj.

Czosnek niedźwiedzi, czyli cebula czarownic – co to jest?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, który rośnie w runie wilgotnych lasów liściastych. W Polsce występuje głównie w Karpatach oraz Sudetach i osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm.

Roślina zwana jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, a jej właściwości znane są od dawna. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest jako roślina jadalna, lecznicza, a także ozdobna.

Czytaj także: Przepis na pesto z bazylii

Cebula czarownic w kuchni

Czosnek niedźwiedzi w kuchni występuje głównie w formie suszonej przyprawy. Poprawia smak m.in. sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, a także zup.

Do gorących potraw czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, by w wysokiej temperaturze nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.

Oprócz suszonej przyprawy z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuje się także jego świeże liście. Można z nich przygotować np. zielone pesto do makaronu lub zamarynować liście w solonej zalewie.

Sprawdź także: Pasta z tuńczyka i twarogu. Przepis na zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Pyszna i kremowa pasta kanapkowa dla zabieganych

Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Masło czosnkowe. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa. Jak ...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Twój Pasaż

Trzepaczka ubijak do jajek sosów zestaw 3 szt.

15,41 zł

kup najtaniej

Kamille

Kamille Łyżka Cedzakowa 34.5X6.2Cm

9,39 zł

kup najtaniej

Termisil

Termisil Naczynie Żaroodporne 5.8 L

46,99 zł

kup najtaniej

Fiskars

Fiskars Functional Form 1023614

22,99 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Tortownica Marmurkowa 24Cm (Kh1545)

24,98 zł
Materiały promocyjne partnera

źródło:lasy.gov.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Masło czosnkowe. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa. Jak zrobić masło smakowe? Dodaj cebulę czarownic - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie