W ubiegłym roku miechowska edycja MFS cieszyła się ogromnym zainteresowaniem Fot. Zbigniew Wojtiuk
IMPREZA. W niedzielę na placu Kościuszki odbędzie się półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku
Swoją potrawę wybierze jury konkursowe, najlepszy "smak" wyłonią w powszechnym plebiscycie uczestnicy imprezy. - Chcemy się wpisać w pejzaż Małopolski także gastronomią. Pokazać talenty kulinarne naszych producentów, wytwórców i gospodyń. Już poprzednie edycje wykazały, iż poziom naszej miechowskiej kuchni i usług gastronomicznych jest wysoki - zaznacza wiceburmistrz Wojciech Pengiel.
W roku ubiegłym sukcesy odnosiło Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic, kierowane przez Jolantę Sewioł. W konkursie na potrawę koło zajęło drugie miejsce (za firmą Jana Wołocha), w plebiscycie widzów było bezapelacyjnie pierwsze. Co na lipcową niedzielę gotuje KGW ze Szczepanowic?
- Przygotowujemy "Przysmak szczepanowicki", aby także nazwą potrawy rozsławiać naszą wieś. Jest to kasza gryczana odpowiednio doprawiona i upieczona w cieście drożdżowym. Może to być keks, zawijaniec lub bułeczka. My zapieczemy kaszę w bułeczkach, bo to wygodniejsze w przygotowaniu i degustacji - zdradza Jolanta Sewioł. A jakiego przysmaku mogą się spodziewać uczestnicy plebiscytu? - Będzie to "ciap - kapusta": młoda kapusta, wzbogacona różnymi pysznościami, a ugotowania z ziemniakami. Oczywiście będzie smalec o różnych smakach, ogórki małosolne i coś jeszcze dla podniebienia. Ale to tajemnica... - dodaje z uśmiechem.
Nie ustaje w przygotowaniach do najbliższej niedzieli Koło Gospodyń Wiejskich z Wierzbicy (gmina Kozłów), kierowane przez Stanisławę Myrdę. - Chyba upały nie zelżeją, dlatego zaserwujemy bogaty wybór surówek gaszących jak najbardziej pragnienie. Nie zabraknie także soków z warzyw i owoców na naturalnych zakwasach. I oczywiście budyniowej "nalewki babuni" odpowiednio wzmocnionej, która leczy wszelkie dolegliwości ducha i ciała. Ale degustacja - tylko dla dorosłych - podkreśla pani Stanisława.
Poza wymienionymi kołami w miechowskim półfinale wezmą udział KGW z Bukowskiej Woli i z Nasiechowic. Organizatorzy imprezy to: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Urząd Gminy i Miasta, Miechowski Dom Kultury. Patronat medialny nad VI Małopolskim Festiwalem Smaku sprawuje "Dziennik Polski".
Zbigniew Wojtiuk
Program imprezy
10 -otwarcie miechowskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku
10.15 - przedstawienie zasad konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak", prezentacja wystawców, rozpoczęcie plebiscytu "Małopolski Smak" oraz degustacji
11 - rozpoczęcie konkursu "Małopolski Smak"
11.05 - występ zespołu "Kredki" oraz solistów MDK
12.10 - rozpoczęcie pokazu gotowania w wykonaniu znanych restauratorów
12.30 - koncert zespołów artystycznych i kapel ludowych
15 - zakończenie plebiscytu "Małopolski Smak"
15.30 - występ Kapeli Ludowej "Lasowiacy" 17 - rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak", wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom festiwalu, losowanie nagrody dla publiczności
17.30 - zaśpiewa Regina Bogacz, laureatka "Talentów Małopolski 2010"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?