Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Morelowy zawrót głowy

Redakcja
Każdy ma swoje preferencje smakowe, kulinarne. Takie, których nie zamieniłby na żadne inne. Ja nie jestem w stanie odmówić dojrzałym morelom zerwanym prosto z drzewa.

Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM

Dokładnie pamiętam ich smak, gdy pałaszowałam je u Babci w ogrodzie. To właśnie z moreli Babcia Zosia robiła najlepsze konfitury na świecie. Idealnie zbalansowane: słodko-kwaśne i bardzo owocowe. Choć stosuję taki sam przepis, chyba nigdy nie doścignę babci.

Morele kojarzą mi się też z niedzielnymi popołudniami i szybkimi deserami mojej mamy. Mama nie przepadała za spędzaniem czasu w kuchni, dlatego opatentowała dania i przekąski, które nie wymagają zbyt dużego zaangażowania, a smakują wyśmienicie.

Robiła więc morelowe clafoutis, które wyjadałam łyżkami z ceramicznej foremki, robiła też morele pod kruszonką oraz pieczone w piekarniku, polewane miodem lawendowym i posypane migdałami. To są moje morelowe smaki, którymi chętnie się podzielę.

Konfitura

Składniki:

2 kg moreli, około 0,5 kg cukru

Przygotowanie: Morele opłucz, pozbądź się pestek, przełóż je do garnka i zasyp cukrem, pozostaw na kilka godzin aż owoce puszczą sok. Następnie podgrzewaj je na małym ogniu aż owoce się rozpadną (nie spiesz się!). Jeszcze gorącą konfiturę przełóż do słoików!

Clafoutis

Składniki: 2 szklanki mleka (lub 1 mleka, 1 śmietanki kremówki), 3 szklanki mąki, 100 g cukru, 4 jaja, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 500 g moreli

Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz moreli) wymieszaj z sobą, tak abyś otrzymał coś na kształt gęstego ciasta naleśnikowego. Morele umyj, przepołów, pozbądź się pestek i ułóż na dnie ceramicznej foremki (skórką do dołu). Zalej ciastem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 35 minut. Clafoutis najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Morele pod kruszonką

Składniki: 0,5 kg moreli, 150 g cukru, 200 g masła, 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych, 100 g mąki

Przygotowanie: Morele bez pestek pokrój w ćwiartki, ułóż w małych foremkach do zapiekania. Cukier wymieszaj z masłem, mąką i mielonymi orzechami. Powstałą kruszonką posyp owoce. Morele zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski