Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Musli na 5 sposobów, czyli pomysły na zdrowe śniadania z owsianką w roli głównej [PRZEPISY]

mad
Czym jest musli? To pełnowartościowa mieszanka płatków zbożowych (najczęściej owsianych) z dużą ilością  dodatków: orzechów czy też bakalii. Zobaczcie pomysły na zdrowe śniadanie z owsianką w roli głównej.
Czym jest musli? To pełnowartościowa mieszanka płatków zbożowych (najczęściej owsianych) z dużą ilością dodatków: orzechów czy też bakalii. Zobaczcie pomysły na zdrowe śniadanie z owsianką w roli głównej.
Musli kojarzy nam się przede wszystkim ze śniadaniem. Nie bez powodu – jest ogólnodostępne, szybkie w przygotowaniu i sycące. Wiele osób traktuje je jako pełnowartościowy pierwszy posiłek. Jednak płatki owsiane z dodatkami można przygotować na różne sposoby. Przedstawiamy kilka inspiracji na pyszne musli bez glutenu.

Czym jest musli? To pełnowartościowa mieszanka płatków zbożowych (najczęściej owsianych) z dużą ilością dodatków: orzechów czy też bakalii.

Musli owsiane jest bogate w składniki odżywcze – zawiera dużo potrzebnych nam węglowodanów oraz błonnika, ułatwiającego trawienie i zapewniającego sytość. Płatki owsiane to także źródło białka, żelaza i witamin z grupy B.

- Bezglutenowe musli mogą spokojnie spożywać osoby nietolerujące glutenu oraz chore na celiakie, ponieważ w ich składzie są płatki owsiane pozbawione glutenu. Bardzo łatwo jest urozmaicać dania, dodając do mieszanki płatków różne dodatki. Dzięki temu na pewno szybko nie znudzą się nam klasyczne owsianki – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.

Możemy do nich dorzucić wszystko, co lubimy: świeże lub suszone owoce, ulubione orzechy, ziarna i nasiona. Warto też zastanowić się nad zbilansowanymi, gotowymi bezglutenowymi mieszankami musli, które możemy wykorzystać w pięciu różnych przepisach.

Klasyczna owsianka na śniadanie

Dzięki sycącej owsiance rozbudzamy swój organizm i przygotowujemy go do dalszej pracy.
Dzięki sycącej owsiance rozbudzamy swój organizm i przygotowujemy go do dalszej pracy.

Owsianka to doskonałe rozwiązanie na dodające energii śniadanie. Polecana jest szczególnie osobom aktywnym fizycznie oraz wszystkim tym, którzy potrzebują porannego zastrzyku węglowodanów. Warto przy tym zaznaczyć, że pierwszy posiłek dnia ma ogromne znaczenie na dalsze funkcjonowanie organizmu w ciągu dnia. Dzięki sycącej owsiance rozbudzamy swój organizm i przygotowujemy go do dalszej pracy.

Owsiankę możemy ugotować lub przyrządzić na zimno na bazie wody, mleka, jogurtu naturalnego czy też wybranego napoju roślinnego.

To także świetne rozwiązanie dla zabieganych: gotową mieszankę płatków owsianych z dodatkami przygotujemy w parę minut. Osoby stosujące dietę bezglutenową z pewnością docenią klasyczne musli, np. z ziarnami i nasionami chia. Z dodatkiem mrożonych malin i borówek smakuje obłędnie.

Owsianka z piekarnika

Owsianka z piekarnika.
Owsianka z piekarnika.

Od jakiegoś czasu coraz większą popularnością cieszy się owsianka pieczona, sprawdzająca się szczególnie w chłodne poranki. Jej przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż klasycznej, jeśli mamy dłuższą chwilę – nie pożałujemy.

- Do zapiekanej owsianki polecamy szczególnie bezglutenowe musli owsiane z jabłkiem i cynamonem, jeśli chcemy zjeść na śniadanie zdrową wersję szarlotki. Warto też dodać łyżeczkę miodu lub innego naturalnego słodzika, aby nasza „Szarlotka” była bardziej zwarta – mówi ekspert marki Ocelio.
Musli zalewamy wodą lub mlekiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut i gotowe!

Owocowe crumble

Owocowe crumble.
Owocowe crumble.

Zostańmy na chwilę w temacie pieczenia i spróbujmy pysznego, idealnego na spotkania z rodziną lub znajomymi pełnego owoców - crumble pod owsianą kruszonką. Deser ten oryginalnie pochodzi z Wielkiej Brytanii i uchodzi za pierwowzór. Klasyczną kruszonkę z masła, cukru i mleka zastępuje się płatkami owsianymi. W ten sposób przygotujemy niezwykły jabłecznik lub inne owocowe ciasto. Wystarczy wyłożyć formę ulubionymi owocami, a wybrane musli owsiane (np. z czekoladą i kokosem) wymieszać z masłem i miodem.
Tak zapieczone ciepłe crumble możemy też podać z kulką lodów waniliowych.

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane.
Chrupiące ciasteczka owsiane.

Ten pomysł docenią osoby szczególnie dbające o to, co mają na talerzu. Domowe bezglutenowe ciasteczka owsiane to sposób na zdrową i mocno chrupiącą przekąskę pomiędzy posiłkami. Wzbogacone suszonymi owocami będą słodsze i bardziej wyraziste w smaku.

Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie musli, masło, miód, mąkę (bezglutenową lub pszenną dla osób, które mogą spożywać gluten) oraz jajka. Po wymieszaniu składników ciasteczka pieczemy w piekarniku i gotowe!

Odżywczy koktajl z płatków owsianych

Odżywczy koktajl z płatków owsianych.
Odżywczy koktajl z płatków owsianych.


Pożywny koktajl na bazie płatków owsianych to idealny przepis dla sportowców!
Ze względu na swoje właściwości dostarczy odpowiedniej energii i witamin.

Najprostsza wersja takiego koktajlu to połączenie banana, garści płatków owsianych i serka wiejskiego lub jogurtu naturalnego.

Zapewnimy sobie odpowiednią dawkę białka, węglowodanów i witamin z grupy B i C.
- W bardziej dietetycznej wersji źródło białka możemy zastąpić jarmużem lub świeżym szpinakiem – dodatkowo pomożemy naszemu organizmowi w oczyszczeniu się – podpowiada Karol Sadowski z Ocelio.
Każdy koktajl warzywno-owocowy wzbogacony płatkami owsianymi sprawdzi się jako energetyczny posiłek o poranku lub przed treningiem.

Szukasz pomysłów na śniadanie? Zobacz:

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Musli na 5 sposobów, czyli pomysły na zdrowe śniadania z owsianką w roli głównej [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski