MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Myślenice. Wykorzystali w kuchni jagnięcinę z Podhala

Katarzyna Hołuj
Katarzyna Hołuj
Fot. Katarzyna Hołuj
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych-Małopolskiej Szkole Gościnności odbył się III Międzynarodowy Konkurs Szkół Gastronomicznych „Smak Gościnności”.

Jednym z jego celów jest promocja małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych, dlatego uczniowie mieli za zadanie w tym roku przygotować popisowe dania, używając jagnięciny podhalańskiej.

Najwyższe noty (prace uczniów oceniały dwa jury: techniczne i degustacyjne) otrzymali Norbert Szefer i Daniel Bauer z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi.

W sumie rywalizowało czternaście drużyn. Honoru gospodarzy bronili Emil Kasprzycki i Szczepan Chlebda. Otrzymali wyróżnienie. Oprócz uczniów z Polski w konkursie wzięła udział także młodzież z Ukrainy, Węgier, Rumunii, Francji i Hiszpani.

WIDEO: Przepis na kruszonkę według Anny Starmach

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski