Jednym z jego celów jest promocja małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych, dlatego uczniowie mieli za zadanie w tym roku przygotować popisowe dania, używając jagnięciny podhalańskiej.
Najwyższe noty (prace uczniów oceniały dwa jury: techniczne i degustacyjne) otrzymali Norbert Szefer i Daniel Bauer z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi.
W sumie rywalizowało czternaście drużyn. Honoru gospodarzy bronili Emil Kasprzycki i Szczepan Chlebda. Otrzymali wyróżnienie. Oprócz uczniów z Polski w konkursie wzięła udział także młodzież z Ukrainy, Węgier, Rumunii, Francji i Hiszpani.
WIDEO: Przepis na kruszonkę według Anny Starmach
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?