Najciekawsze sałatki na grilla. Zobacz, 10 przepisów na zdrowe, lekkie i pyszne sałatki do grillowanych dań

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znajduje się wiele przepisów na lekkie sałatki na grilla. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia proponowanych dań.
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znajduje się wiele przepisów na lekkie sałatki na grilla. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia proponowanych dań. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Udostępnij:
Sałatka na grilla, imprezę w domu czy plenerze podczas majówki nie musi być nudna. Warto na nią postawić nie tylko ze względu na zdrowie, ale też ciekawe urozmaicenie grillowego, ciężkostrawnego menu. Można poeksperymentować z dodatkiem mięsa, kaszy lub owoców. Mamy dla was 10 najciekawszych przepisów z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe”. Sprawdźcie, jak zrobić sałatki do grilla - wegetariańskie, z mięsem, rybą, owocami morza, makaronem czy kaszą.

W skrócie

Najciekawsze sałatki na grilla i nie tylko

Sezon grillowy 2022 trwa w najlepsze. Z tej okazji warto pomyśleć o przepisach na pyszną karkówkę czy piersi z kurczaka, ale też o lekkich i zdrowych dodatkach.

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe”, najnowsza publikacja wydawnictwa Buchmann, to opracowanie zbiorowe zawierające przepisy na cały rok. Znajdziemy tu ciekawe propozycje na sałatki, które świetnie sprawdzą się do dań z grilla i na imprezę, również w plenerze. Mamy przepisy wegetariańskie, ale też z mięsem, rybami, owocami morza, makaronem, kaszą, ryżem oraz lekkie, owocowe. We wstępie do książki zostały też opisane przydatne zasady przechowywania warzyw, aby jak najdłużej cieszyć się ich świeżością.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia sałatek

Przepisy na sałatki na grilla wegetariańskie
Sałatki dla wegetarian najczęściej zawierają warzywa strączkowe, warzywa korzeniowe, orzechy i owoce. Słony smak uzyskiwany jest przez dodatek czarnych oliwek lub sera feta.

1. Sałatka z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą - przepis

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 8 pomidorków cherry
  • 6 dużych rzodkiewek (opcjonalnie biała rzodkiew)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • pestki z 1 / 2 granatu
  • 1 / 2 puszki zielonego groszku (opcjonalnie kukurydza)
  • 1 / 2 limonki
  • garść kiełków słonecznika (lub brokułów, fasoli mung - według gustu)
  • dowolne świeże zioła do dekoracji
  • odrobina czarnego sezamu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Komosę wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 12 minut, następnie odsączyć na sitku, ostudzić.
  2. Kapustę sparzyć – włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odsączyć po 30 sekundach.
  3. Ogórek ze skórką pokroić w plasterki, cebulę w krążki, pomidorki w ćwiartki.
  4. Z rzodkiewek usunąć czerwoną skórkę i pokroić w plasterki same białe środki.
  5. Obrane połówki awokado pokroić w grube słupki, ale trzymać je razem tak, by owoc zachował swój kształt.
  6. Groszek (lub kukurydzę) odsączyć na sitku z zalewy, następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć.
  7. Na półmisku ułożyć składniki grupami: pomidorki, ogórki, rzodkiewki, komosę, kapustę, pestki granatu itd. – cały urok tej sałatki polega na tym, że podaje się ją niewymieszaną, stworzywszy własną fantazyjną kompozycję kolorystyczną.
  8. Posypać danie kiełkami i odrobiną czarnego sezamu, udekorować ziołami: listkami bazylii lub mięty, gałązką koperku lub świeżego rozmarynu.
  9. Dodać pokrojoną na ćwiartki limonkę – przed podaniem można skropić warzywa wyciśniętym z niej sokiem.

2. Sałatka z kapusty i marchewki z sosem majonezowym - przepis

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 15 g majonezu
  • 5 g musztardy
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkować i sparzyć – włożyć do miski i zalać wrzącą wodą, po 30 sekundach odsączyć.
  2. Marchew obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki julienne.
  3. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Z natki oderwać same listki (nie szatkować).
  4. Zrobić sos – majonez połączyć z musztardą i oliwą, dobrze wymieszać.
  5. Pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać przyprawy i sos, całość wymieszać i posypać natką.

Przepisy na sałatki z mięsem
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” proponowane są również przepisy na sałatki z dodatkiem kurczaka, wieprzowiny i boczku. Miłośnicy dań mięsnych znajdą sporo receptur na pożywne danie. Taka sałatka przyda się na piknik, majówkę w plenerze, ale też na lunch do pracy.

3. Sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem - przepis

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę i upiec albo usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ostudzić.
  2. Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  3. Kukurydzę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
  4. Natkę drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.

4. Sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą - przepis

Składniki:

  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 duże ziemniaki lub 3 małe
  • 1 garść rukoli
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • ulubione przyprawy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na suchej patelni, by się zrumienił.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i gotować w osolonej wodzie 15 minut.
  3. Odsączyć, wyłożyć na patelnię i podsmażyć na niedużej ilości oleju, ostudzić.
  4. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  5. Do miski włożyć rukolę, cebulę, ziemniaki i boczek, dodać przyprawy i wymieszać.
  6. Całość skropić oliwą z oliwek.

5. Sałatka z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem - przepis

Składniki:

  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 1/2 główki sałaty strzępiastej
  • 2 łyżki tartego koziego sera twardego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni na chrupko.
  2. Jajka ugotować na twardo – gotować nie dłużej niż 10 minut.
  3. Po tym czasie zdjąć je z ognia, odlać wrzątek i zalać zimną wodą.
  4. Gdy ostygną, obrać i pokroić wzdłuż na pół.
  5. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć na nich połówki jajek, posypać boczkiem i serem, skropić oliwą.

Sałatki na grilla z rybami i owocami morza
Sałatki z dodatkiem tuńczyka, łososia lub krewetek to wyśmienite źródło białka. Ryby i owoce morza to także składnik szybkich i zdrowych sałatek. Wyśmienicie smakują z sałatą, szpinakiem i pomidorami.

6. Sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti - przepis

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
  • 1 opakowanie miksu sałat z czerwoną sałatą
  • 1/2 puszki fasoli borlotti
  • 8 pomidorków cherry
  • ulubione przyprawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
  2. Fasolę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
  3. Pomidorki przekroić wzdłuż na pół.
  4. Do miski włożyć sałatę, tuńczyka, fasolę i pomidorki, dodać przyprawy i lekko wymieszać. Sałatkę polać oliwą.

Zobacz promocje na markę Duka

miejsce #19

DUKA

ARTDECO KIELISZEK 7,6 x7,0x22,0CM

29,99 zł19,90 zł-34%
Materiały promocyjne partnera

7. Sałatka z łososia wędzonego z rukolą, roszponką i pomidorami - przepis

Składniki:

  1. 150 g wędzonego łososia
  2. 1 garść rukoli
  3. 1 garść roszponki
  4. 2 liście czerwonej sałaty strzępiastej
  5. 4 pomidorki cherry
  6. 1/2 awokado
  7. ulubione przyprawy
  8. 1 łyżka oliwy z oliwek
  9. ocet balsamiczny
  10. biały i czarny sezam do posypania

Przygotowanie:

  1. Płaty łososia podzielić na mniejsze kawałki. Połówkę awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Pomidorki przekroić na pół. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki.
  3. Do miski włożyć rukolę, roszponkę, sałatę, łososia, pomidorki i awokado, dodać przyprawy i wymieszać.
  4. Sałatkę posypać sezamem i polać oliwą, można też dodać kilka kropel octu balsamicznego.

8. Sałatka z krewetek z rukolą, szpinakiem i awokado - przepis

Składniki:

  • 200 g mrożonych krewetek koktajlowych, obranych i oczyszczonych
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść liści szpinaku baby
  • 1/2 awokado
  • 1/2 limonki
  • 2 liście czerwonej sałaty
  • kilka gałązek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Krewetki włożyć do miski z letnią wodą, rozmrozić, następnie opłukać i osuszyć.
  2. Czosnek drobno posiekać i smażyć na rozgrzanym maśle przez pół minuty.
  3. Po tym czasie dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, mieszając, tak by usmażyły się z każdej strony.
  4. Dodać sok z cytryny, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć jeszcze minutę, wciąż mieszając.
  5. Zestawić z ognia i ostudzić.
  6. Obraną połówkę awokado przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki.
  7. Sałatę porwać na małe kawałki.
  8. Koperku nie siekać, tylko podzielić gałązki na mniejsze części.
  9. Do miski włożyć rukolę, szpinak, sałatę, awokado, krewetki i koperek, wymieszać.
  10. Sałatkę udekorować cząstkami limonki.

Sałatka do grilla - z makaronem, kaszą i ryżem

9. Sałatka na grilla z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą - przepis

Składniki:

  • 130 g makaronu rurki
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 6 pomidorków cherry
  • 1/2 żółtej papryki
  • 100 g sera feta
  • ulubione przyprawy
  • sól
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, wystudzić.
  2. Bakłażan umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z listkami, pokroić w grubą kostkę.
  3. Następnie obficie go posolić, wyłożyć na durszlak i zostawić na ok. 30 minut, aż puści sok – w ten sposób pozbywamy się nadmiaru wilgoci i gorzkiego smaku.
  4. Po tym czasie dokładnie wypłukać bakłażan pod zimną bieżącą wodą.
  5. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  6. Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3–4 minuty.
  7. Pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę na 3-centymetrowe paski. Ser feta pokruszyć.
  8. Do miski włożyć makaron, ostudzony bakłażan, cukinię, pomidorki i paprykę, dodać przyprawy, wymieszać.
  9. Sałatkę posypać fetą i udekorować listkami bazylii.


Sałatka na grilla - owocowa

Sałatki z owoców to także świetny dodatek do dań z grilla. Orzeźwiający, słodki smak znakomicie komponuje się z pieczonym mięsem. W tym przypadku przepis na sałatkę łączy ze sobą słodki i słony smak, z delikatnym aromatem mięty. Wspaniały przepis na piknik w gronie znajomych, rodzinnego grilla lub letni obiad w upalne dni.

10. Sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą - przepis

Składniki:

  • 1/4 arbuza bez pestek
  • 1/4 melona
  • 100 g sera feta
  • garść borówek amerykańskich
  • duża garść listków mięty
  • garść kiełków słonecznika (lub brokułów – według gustu)
  • kilka listków rukoli do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Miętę posiekać.
  2. Fetę pokruszyć.
  3. Arbuz i melon pokroić w kostkę, włożyć do miski lub głębokiego talerza, dodać miętę, wymieszać.
  4. Całość posypać borówkami, serem feta i kiełkami, udekorować listkami rukoli i kilkoma całymi listkami mięty.

Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znajduje się wiele przepisów na lekkie sałatki na grilla. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia proponowanych dań.

Najciekawsze sałatki na grilla. Zobacz, 10 przepisów na zdro...

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Najciekawsze sałatki na grilla. Zobacz, 10 przepisów na zdrowe, lekkie i pyszne sałatki do grillowanych dań - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie