MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełbasa z mięsa gęsiego...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPISY]

Kiełbasa z mięsa gęsiego

Składniki
1 kg mięsa z piersi gęsiej
po 50 dag wieprzowej łopatki i chudego boczku
2 ząbki czosnku
1/4 l bulionu drobiowego
łyżka przyprawy do mięsa
ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo
ok. 2 metrów cienkich solonych jelit (dostępne są w sklepach mięsnych)

Wykonanie
Mięso gęsie, łopatkę i boczek przepuścić przez maszynkę z sitem o dużych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, doprawić majerankiem, zielem i pieprzem oraz solą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Jelita umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę trzy, cztery razy.
Mięso wyrobić, następnie napełnić ściśle za pomocą maszynki do mięsa z dziubkiem, czyli ze specjalną nakładką.
Uformowane kiełbaski po ok. 15 cm na końcach zawiązać na supeł.
Kiełbaski ułożyć na blaszce, ponakłuwać, posmarować olejem. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Podawać na gorąco z sosami i ziemniakami lub na zimno.

Zobacz również

Co grozi światu w najbliższych latach? Prognozy ekspertów niepokoją

Co grozi światu w najbliższych latach? Prognozy ekspertów niepokoją

Jest odpowiedź na protest Industrii. Bramka Samoila uznana, bo było...za mało kamer

Jest odpowiedź na protest Industrii. Bramka Samoila uznana, bo było...za mało kamer

Polecamy

Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Ta kawa to hit lata!

HIT DNIA
Smakuje nieziemsko, dodaje energii i orzeźwia. Ta kawa to hit lata!

Pokaz filmów wspinaczkowych 22 maja w Kinie Pod Baranami [WIDEO]

Pokaz filmów wspinaczkowych 22 maja w Kinie Pod Baranami [WIDEO]

Świątek z największą liczbą rankingowych punktów od US Open 2015

Świątek z największą liczbą rankingowych punktów od US Open 2015