Spis treści
Bardzo prosty i szybki do przygotowania pasztet z wątróbki drobiowej to prawdziwy rarytas. Nie wymaga pieczenia. Wystarczy podsmażyć wątróbkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować całość na gładką masę. Wierzch pasztetu warto przykryć rozpuszczonym masłem klarowanym, co sprawi, że masa nie wyschnie i zachowa świeżość.
Umytą i oczyszczoną wątróbkę możesz namoczyć w mleku. Dzięki temu będzie miała delikatniejszy smak i zamach.
Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej,
- dwie małe cebule,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 1 szklanka mleka ( do moczenia mięsa),
- masło klarowane do smażenia,
do dekoracji: - 150 g rozpuszczonego masła klarowanego,
- świeży rozmaryn lub tymianek.
Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej?
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i oczyść wątróbkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż wątróbkę.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż całość przez kilka minut.
- Przełóż wątróbkę z cebulą do miski, dodaj sól, tymianek, pieprz oraz 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego.
- Całość zmiksuj, na gładką masę.
- Przełóż pasztet do małych garnuszków lub miseczek.
- Zalej pasztet rozpuszczonym masłem klarowanym.
- Dodatkowo możesz udekorować pasztet świeżym rozmarynem lub tymiankiem.
Jak poprawnie usmażyć wątróbkę?
Wątróbka to danie, które ma zarówno zwolenników i przeciwników. Odpowiednio przygotowana może stanowić prawdziwy smakołyk. By była miękka i pozbawiona goryczki warto przestrzegać kilku zasad:
- Odpowiednie oczyszczenie wątróbki. Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić z błon.
- Moczenie wątróbki w mleku. Umyte kawałki wątróbki warto zalać mlekiem i odstawić na minimum pół godziny. Mleko sprawi, że wątróbka zmięknie, straci swój gorzki smak i intensywny zapach.
- Wątróbki nie soli się przed smażeniem, by nie stała się twarda i sucha.
- Wątróbkę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym, z obu stron, przekręcając ostrożnie, by nie nakłuć mięsa – wątróbka może wówczas pryskać.
Najlepszy pasztet z wątróbki drobiowej. Bardzo prosty przepi...
Zobacz także przepisy na śniadanie ze Strony Kuchni:
- Wątróbka z cebulą na obiad. Przepis na soczyste danie. Sekret tkwi w jednym składniku
- Pożywne flaki wołowe. Przepis na sycące flaki po warszawsku
- Pasztet idealny na uroczysty obiad. Tradycyjny przepis z królika i wieprzowiny
- Najlepsze drożdżowe paszteciki z mięsem. Przepis na pyszną przekąskę zero waste
Marka tefal w najlepszych cenach
kup teraz

Tefal Patelnia aluminiowa Elemental B59504, Ø 24 cm
Tefal Patelnia aluminiowa B59504, Ø 24 cmTefal ELE…
kup teraz

Tefal Patelnia Duetto ze stali szlachetnej, 24 cm
Tefal Patelnia Duetto ze stali szlachetnej, 24 cmO…

Compact Power TW3953 Odkurzacz workowy TEFAL
odkurzacz workowy tefal compact power tw3953 o moc…

Tefal Selection G2840273 20 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy E3030674 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Funkcj…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?