MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. archiwum

Nietypowe potrawy wigilijne. Zobacz TOP 12 niestandardowych dań wigilijnych naszych Czytelników [PRZEPISY]

Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
10 płatów śledziowych
5 cebul
natka pietruszki
100 ml miodu
20 dag wędzonych śliwek
100 ml nalewki śliwkowej
200 ml czerwonego wina
10 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka octu balsamicznego
goździki
pieprz czarny
sól cukier

Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.

Zobacz również

Maczfit świętuje 9. urodziny. Z tej okazji przygotowuje konkurs!

Maczfit świętuje 9. urodziny. Z tej okazji przygotowuje konkurs!

Nieustąpienie pierwszeństwa przyczyną wypadku. Audi uderzyło w ciężarówkę

Nieustąpienie pierwszeństwa przyczyną wypadku. Audi uderzyło w ciężarówkę

Polecamy

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha