Ochota na słodycze? Spróbuj 10 najlepszych szybkich deserów! [TOP 10]
Domowe babeczki z maślaną masą i owocami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
10 dag masła
4 żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
Masa:
1/2 l mleka 3,2 proc.
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
jajko
2 żółtka
kostka masła
1/2 kostki margaryny Kasia
50 gr spirytusu
1/2 litra marmoladki różanej
owoce według uznania
Wykonanie:
Ciasto. Ciasto zarobić i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować i wykleić nim foremki do babeczek. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Masa. Z mleka, mąki, cukru, jajka i żółtek ugotować budyń, pozostawić do wystudzenia. Masło i margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Kiedy masa jest już pulchna i utarta, dodać spirytus.
Do upieczonych babeczek włożyć po łyżeczce marmolady, następnie udekorować masą.
Na babeczkach ułożyć owoce według uznania.