Ochota na słodycze? Spróbuj 10 najlepszych szybkich deserów! [TOP 10]
Mleczny blok z żurawinowym oczkiem i bakaliami
Składniki:
15 dag margaryny zwykłej
1/2 szklanki cukru kryształu
100 ml wody
25 dag mleka w proszku
10 dag herbatników zbożowych
20 g ryżu preparowanego
20 g wiórek kokosowych
50 g orzechów laskowych
20 g orzeszków sojowych
30 g suszonej żurawiny
opakowanie rurek waflowych o smaku waniliowym (ok. 250 g)
Wykonanie:
Margarynę wraz z cukrem stopić na małym ogniu, następnie dodać wodę i przesiane mleko w proszku.
Całość energicznie wymieszać, by nie było grudek. Do wyrobionej masy dodać odmierzone ilości pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy.
Wygładzić wierzch i ułożyć rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku). Deser schłodzić, gotowy wyjąć z formy i pokroić na plastry.