Ochota na słodycze? Spróbuj 10 najlepszych szybkich deserów! [TOP 10]
Proste i szybkie ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła
ok. 75 g gorzkiego kakao (może być gorzka czekolada)
30 dag cukru
2 jaja
20 dag mąki
cukier waniliowy (według uznania)
Masa:
20 dag masła
200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
100 g cukru
Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać kakao (jeśli czekoladę, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej) i część cukru (ok.1/3). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce ubić całe jajka, dodając stopniowo pozostały cukier. Mieszając (mikserem albo ręcznie) dodawać do masy jajeczno-cukrowej masę czekoladową, na przemian z mąką i cukrem waniliowym. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę (można pokryć papierem do pieczenia) wysmarowaną masłem. Piec w piecu poniżej 200 stopni do upieczenia (do suchego patyczka).
Masa. Do garnka o szerokim dnie włożyć masło, cukier i mleko. Zagotować i gotować dalej na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy masa będzie miała kolor jasnobrązowy i zgęstnieje - jest gotowa (nie trwa to zbyt długo). Wylać na ostudzone ciasto i udekorować dowolnie.