Największą popularnością cieszą się od dawna okapy kominowe. Montowane są bezpośrednio nad płytą grzewczą, przy ścianie, często w przestrzeni międzyszafkowej.
Jak sama nazwa wskazuje, okapy kominowe podłączane są do kanału wentylacyjnego, umożliwiając odprowadzanie powietrza na zewnątrz budynku. Powoduje to wzrost wydajności, a sama eksploatacja okapu jest tańsza. Gdy szyb wentylacyjny jest oddalony od miejsca montażu okapu, warto wybrać model, który może pracować jako wyciąg i pochłaniacz. Gdy podłączenie do szybu wentylacyjnego nie jest możliwe, dzięki zamontowaniu filtrów węglowych, okap skutecznie oczyszcza powietrze.
Posiadacze większych kuchni, dla których decydującą kwestią jest minimalizm w aranżacji wnętrza i "ukrycie" sprzętu AGD, mogą śmiało rozważyć zakup modelu sufitowego. - Niewątpliwą zaletą okapów sufitowych jest możliwość instalacji silnika w oddaleniu od korpusu za pomocą specjalnego przewodu, np. na poddaszu - podkreśla Kamil Machura, ekspert marki Ciarko Design.
Jeżeli stanowisko do gotowania funkcjonuje jako wyspa kuchenna, idealnym rozwiązaniem jest okap wyspowy. Urządzenia tego typu charakteryzują się wysoką wydajnością i bardzo ciekawym wzornictwem. Ze względu na fakt, że okap podwieszony jest przeważnie w centralnym punkcie pomieszczenia, producenci sporą uwagę poświęcają designowi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?