Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na śledzie z musztardą francuską i majerankiem...
fot. Wioletta Grzelka

Ostatki 2018. Jak zrobić pyszne śledzie na ostatki [PRZEPISY]

Przepis na śledzie z musztardą francuską i majerankiem
Autor: Wioletta Grzelka

Składniki:
3-4 filety śledziowe (mogą być w oleju)
1-2 cebule
6-8 łyżeczek musztardy francuskiej
czubata łyżeczka majeranku
3-4 plasterki cytryny
szczypta cukru
4-6 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki do przybrania

Wykonanie:
Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut.

Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą. Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki.

Zobacz również

Rekordowa majówka w Krynicy-Zdroju. Turystów było więcej niż przewidywano

NOWE
Rekordowa majówka w Krynicy-Zdroju. Turystów było więcej niż przewidywano

Matura 2024 - język polski. Arkusze CKE, odpowiedzi oraz rozwiązania

NOWE
Matura 2024 - język polski. Arkusze CKE, odpowiedzi oraz rozwiązania

Polecamy

Zagłosuj w konkursie Polska Ścieżka Dźwiękowa Roku!

NOWE
Zagłosuj w konkursie Polska Ścieżka Dźwiękowa Roku!

Krakowska piosenkarka Kaśka Sochacka przedstawia singiel „Szum” WIDEO

Krakowska piosenkarka Kaśka Sochacka przedstawia singiel „Szum” WIDEO

Eliminacje żużlowych IMP w Krakowie w ciekawej obsadzie

Eliminacje żużlowych IMP w Krakowie w ciekawej obsadzie