Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pęczak z dynią - połączenie idealne

Dominika Wójciak
Dziś będzie szybko, prosto, swojsko i zdrowo. Nie będę się rozpisywać nad wyższością pęczaku nad ryżem do risotto ani o tym, dlaczego warto jeść dynie jesienią.

Każdy kto sobie ugotuje danie z poniższego przepisu z pewnością zrozumie, dlaczego wymieszanie w jednym w garnku dwóch bohaterów dzisiejszego przepisu zasługuje na miano połączenia idealnego. Ach i nie pomijajcie słonecznika, ani brukselki. To one zwieńczają całość i nadają daniu charakteru. Smacznego!

Pęczotto z dynią i słonecznikiem Składniki na cztery porcje:

  • 50 g masła,
  • 300 g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę,
  • 150 g pęczaku, namoczonego w wodzie przez min. 6 godzin,
  • 50 g pestek słonecznika, namoczonych w wodzie przez mn. 6 godzin + prażony słonecznik do podania
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 duża, szalotka, drobno posiekana
  • 50 ml białego, wytrawnego wina lub cydru
  • 750 ml wody
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 4 listki lubczyku
  • listki brukselki blanszowane
  • kozi serek lub ser z niebieską pleśnią do podania
  • sól
  • świeżo mielony, czarny pieprz

W rondelku rozpuść 20 g masła. Dodaj połowę dyni, posól ją i przesmaż 5 minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po tym czasie wlej do dyni 90 ml wody oraz lubczyk i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż dynia zmięknie, a wywar prawie całkiem odparuje. W razie potrzeby, w czasie gotowania, dolewaj po łyżce wody. Jeszcze ciepłą dynię rozgnieć widelcem lub zmiksuj na puree i odstaw z ognia.

Pęczak i słonecznik wypłucz na sicie i odstaw, by odciekł nadmiar płynu. W innym rondelku podgrzej łyżkę oliwy z łyżką masła. Dodaj posiekaną, posoloną szalotkę i zeszklij ją na wolnym ogniu, pilnując, by się nie przyrumieniła. Dodaj pęczak i słonecznik, a następnie dokładnie zamieszaj, by ziarenka dokładnie pokryły się tłuszczem. Dołóż resztę dyni i przesmaż razem 2 minuty. Po chwili wlej wino i zaczekaj aż odparuje, a następnie wlej chochlę wody.

Gotuj pęczotto, dolewając po porcji wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Pilnuj, by dolewać wody dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Będzie to trwało ok. 20 minut. Zanim wlejesz ostatnią chochlę wody, do dania dodaj rozgniecioną dynię. Rondelek po dyni dobrze przepłucz pozostałą wodą i dopiero wtedy dolej go do pęczaku. Na samym końcu wmieszaj resztę masła i parmezan. Dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawaj z blanszowaną brukselką, kozim serkiem i pestkami słonecznika. Możesz skropić olejem rydzowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pęczak z dynią - połączenie idealne - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski