WIDEO: Barometr Bartusia
Do środowego południa, 20 listopada akcję crowdfundingową wsparło ponad 600 inwestorów, którzy wpłacili łącznie prawie 1,2 mln zł. A spółka chce sprzedać akcje łącznie za ok. 4 mln zł. Ma na to jeszcze niewiele ponad 2 tygodnie.
Na realizację swoich celów biznesowych Tenczyńska Okovita chce pozyskać od inwestorów crowdfundingowych kwotę 4,18 mln zł, z czego najwięcej pochłonie budowa wieży destylacyjnej (1 mln zł), i opłata akcyzy (2 mln zł). Pozostała część budżetu zostanie zainwestowana w remonty (0,5 mln zł) i zakup beczek do starzenia piw (400 tys. zł). Spółka planuje wypłacanie dywidendy po trzecim roku działalności, co oznacza, że pierwsza wypłata nastąpi za rok obrotowy 2022.
- Jeśli sytuacja na rynku kapitałowym będzie sprzyjająca, weźmiemy pod uwagę możliwość debiutu spółki na warszawskim parkiecie w ciągu 5 lat od tej pory - mówi Janusz Palikot.
Niegdyś okowita produkowana była wyłącznie w celach leczniczych, z czasem stała się wysokoprocentowym napojem alkoholowym. Zazwyczaj była destylowana trzy razy. Po pierwszej destylacji nazywana była brantówką, po drugiej – szumówką, a po trzeciej stawała się okowitą.
Czytaj także: Palikot będzie destylował w Tenczynku. Na rynek przywróci okowitę
Janusz Palikot – prezes spółki – planuje umieszczenie w Browarze w Tenczynku instalacji do destylacji słodu i zbóż w celu produkcji okowity wedle receptur z XIX w. w sposób rzemieślniczy. Będzie to pierwsza instalacja tego typu w Polsce.
– Jako pierwsi zaprezentujemy "prawdziwą wódkę", czyli wódkę nieprzemysłową i spodziewamy się dużego sukcesu tego produktu. Zamierzamy powtórzyć wzorzec ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jak grzyby po deszczu w poszczególnych miastach otwierane są małe destylarnie alkoholi mocnych – tłumaczy Janusz Palikot.
Pierwsze wzmianki o browarze w Tenczynku pochodzą z 1553 r. Obecny browar zbudował hrabia Adam Potocki z Krzeszowic w latach 1848-1854 r.
Po wojnie go znacjonalizowano i zamieniono w przetwórnię owoców i warzyw oraz wytwórnię miodów pitnych i win owocowych. Po upadku PRL Zakłady Przetwórstwa Warzywno-Owocowego Tenczynek sprywatyzowano, na przełomie 2010/2011 r. trafiły w ręce spółki Makarony Polskie, a produkcja pod marką "Tenczynek" przeniesiona została do Stoczka Łukowskiego.
W połowie maja 2014 r. browar kupił Marek Jakubiak, inwestor branży piwnej, a w minionej kadencji Sejmu poseł z ramienia Kukiz'15. Reaktywował produkcję w 2015 r., by na początku 2018 r. sprzedać zakład Januszowi Palikotowi, także byłemu posłowi (Ruch Palikota), ale w przeszłości właścicielowi m.in. Polmosu Lublin.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?