Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pełne białka i tłuszczu

Grzegorz Tabasz
Starczy odgarnąć kilka centymetrów opadłych liści by trafić do do obficie zaopatrzonej spiżarni. Tej jesieni beskidzkie buki obrodziły w bukiew. To graniaste orzeszki półcentymetrowej długości. Niektóre jeszcze tkwią w skórzastych łupinach. Pełne białka i tłuszczu. Kiedyś karmiono nimi nierogaciznę i bydło.

Dzisiaj mało kto zechce schylić się po leśny przysmak, z czego cieszą się wszystkie gryzonie. Będzie mysi rok. Pod śniegiem nornice będą objadać się do syta. I płodzić potomstwo. Sowy tylko na to czekają. Gdy gryzoni jest mało, składają jedno jajo.

Lub całkowicie rezygnują z potomstwa. Za to w mysi rok mogą pozwolić sobie na trzy, cztery jaja. Dorosły puszczyk czy sowa uszata musi dziennie zjeść około dziesięciu gryzoni. Wychowanie młodych to kolejne ofiary do zdobycia. Swoją porcję mysiej daniny odbiorą też lisy, kuny, gronostaje i łasice. Stado gryzoni zostanie utrzymane w ryzach, bez żadnej interwencji człowieka.

Przynajmniej ten fragment przyrody wciąż działa precyzyjnie. Nawiasem mówiąc, bukowe owoce mają całkiem przyjemny smak…

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski