2 z 8
Poprzednie
Następne
Placki ziemniaczane: klasyczne, chrupiące, z selerem. Najlepsze przepisy naszych Czytelników
Chrupiące placki ziemniaczane według Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonosze
Składniki
1 kg ziemniaków
cebula
jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju (oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm ) z obu stron na złoty kolor.
CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki: co z nimi zrobić? TOP 10 pomysłów na dania z ziemniaków