3 z 8
Poprzednie
Następne
Placki ziemniaczane: klasyczne, chrupiące, z selerem. Najlepsze przepisy naszych Czytelników
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej z Bronowic Wielkich
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki: co z nimi zrobić? TOP 10 pomysłów na dania z ziemniaków