4 z 8
Poprzednie
Następne
Placki ziemniaczane: klasyczne, chrupiące, z selerem. Najlepsze przepisy naszych Czytelników
Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek Justyny Kalemby z Brzezinki
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka (łyżka)
łyżeczka kminku
2 jajka
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć wodę. Dodać drobno posiekaną cebulę, łyżeczkę kminku, sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wlać do masy, z białek ubić pianę. Ubitą pianę dodać ostrożnie do masy, lekko wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, dodać mąkę. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Dzięki pianie z białek placki są bardzo puszyste, a dzięki smażeniu na smalcu – chrupkie.
CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki: co z nimi zrobić? TOP 10 pomysłów na dania z ziemniaków