MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pochwała jabłka

Redakcja
Spożywanie świeżych jabłek jest zawsze korzystne dla organizmu. Powinno się jeść przynajmniej jedno świeże jabłko dziennie! Najważniejsze zalety spożywania jabłek:

Jabłkomania do chrupania - akcja prozdrowotna w małopolskich szkołach

Spożywanie świeżych jabłek jest zawsze korzystne dla organizmu. Powinno się jeść przynajmniej jedno świeże jabłko dziennie!

Najważniejsze zalety spożywania jabłek:

regulują trawienie, stabilizują florę jelitową, ułatwiają spokojny sen, poprawiają zdolność koncentracji, podnoszą odporność na stresy, rozpuszczają kwas moczowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają powstawaniu komórek rakowych, wzmacniają odporność organizmu, pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę, wzmacniają dziąsła i florę jamy ustnej.
Jabłka to owoce, które zawsze są dostępne - wszędzie można je kupić, są niedrogie, nie trzeba ich obierać, można mieć je zawsze przy sobie. Są znakomitymi przekąskami w ciągu dnia - w pracy, na wycieczce rowerowej, pieszej wędrówce. Jabłka to cuda natury w pełni zasługujące na swoją zdrowotną sławę.
\Mogą pomóc w uzyskaniu właściwej masy ciała. Powoli i bezpiecznie podnoszą poziom glukozy (cukru) we krwi i dłużej niż większość produktów żywnościowych utrzymują glukozę na takim poziomie. Praktyczny efekt ich działania to dłuższe uczucie sytości. Jabłka są też jednym z najbogatszych źródeł rozpuszczalnego błonnika, który zapobiega powstawaniu uczucia głodu przez utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi oraz zabezpieczanie przed wahaniami i nagłymi spadkami.
\
Jabłka są jednym z najbogatszych źródeł włókna roślinnego (błonnika i pektyn), które poprawia prawidłową perystaltykę jelit i zapobiega chorobom układu pokarmowego (w tym rakowi jelita grubego). Średniej wielkości jabłko zawiera więcej włókna roślinnego niż talerz płatków owsianych, cała główka sałaty lodowej, grahamka lub dwie papryki.
\Jabłka są całkowicie wolne od obecności tłuszczu i cholesterolu - są zarówno wyborną przekąską, jak i deserem. Niska kaloryczność jabłek sprzyja utracie wagi i zachowaniu szczupłej sylwetki, a właściwości pęczniejące pektyn zapewniają uczucie sytości.
\
Kompleks węglowodanów (glukoza i fruktoza), zawartych w jabłkach, dostarcza organizmowi energii wystarczającej do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia.
\Wysoka zawartość pierwiastków zasadotwórczych, w tym głównie potasu, pozwala na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej i sprzyja prawidłowej aktywności mięśni.
\
Codzienne spożycie jednego jabłka lub szklanka soku jabłkowego pomaga uniknąć chorób jamy ustnej i dziąseł. Pektyny wraz z kwasami organicznymi nie dopuszczają do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów w jamie ustnej, a zawarta w jabłku witamina C chroni dziąsła.
\Osoby, które często jedzą jabłka, mają lepszą pracę płuc i nie mają trudności z oddychaniem. Zawarte w jabłkach flawonoidy odgrywają ważną rolę w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia raka płuc o około 50 proc.!
\
U osób, które mają dietę bogatą w jabłka występuje mniejsze ryzyko powstawania chorób serca. Wspomniane substancje - flawonoidy mogą zapobiegać wylewom krwi do mózgu.
\Jabłka i sok z jabłek, dzięki obecności polifenoli, przeciwdziałają powstawaniu cholesterolu LDL, który zapycha tętnice, powodując miażdżycę.
\
Antyoksydanty zawarte w jabłkach, zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników oraz chronią komórki organizmu przed ich toksycznym działaniem.
\*Jabłka są świetnym źródłem pektyn - rozpuszczalnego włókna roślinnego. Przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu, a także korzystnie wpływają na wydalanie z organizmu metali ciężkich - ołowiu, rtęci i kobaltu.

Jakie jabłka należy kupować?

Nie zwracaj uwagi na gatunek jabłek ani na to, z jakiej części kraju pochodzą, ale na to, czy są soczyste, nieobite i czy mają błyszczącą skórkę. Powinny również mieć swoisty jabłkowy zapach. Po zerwaniu z drzewa jabłka szybko tracą świeżość, ale dzięki nowoczesnym metodom pakowania i przechowywania możemy je spożywać przez cały rok.
Dokończenie ze str. BZ4

100 g (połowa) świeżego jabłka zawiera:

\witamina B1 - 0,02-0,06 mg
\
witamina B2 - 0,01-0,05 mg
\witamina B3 - 0,10-0,50 mg
\
witamina B5 - 0,05-0,13 mg
\witamina B6 - 0,04-0,06 mg
\
inosital - 11 mg
\kwas foliowy - do 0,008 mg
\
witamina C - 5-35 mg
\witamina E - 0,30-0,80 mg
\
witamina H - do 0,0035 mg
\potas - 100-180 mg
\
fosfor - 10-15 mg
\wapń - 6-8 mg
\
magnez - 3-6 mg
\siarka - 2-6 mg
\
chlor - 1-5 mg
\żelazo - 0,30-0,60 mg
\
bor - 0,20-0,30 mg
\krzem - 0,10-0,20 mg
\
mangan - 0,03-0,10 mg
\cynk - 0,02-0,07
\
miedź - 0,02-0,04 mg
\fluor - 0,005-0,01 mg
\
jod - 0,001-0,002 mg
\selen - 0,001-0,002 mg
\
molibden - 0,0002-0,001 mg
\woda - 80-88 proc.
\
kcal/kJ - 40-60/190-250
\białko - 0,20-0,40 proc.
\
tłuszcz - 0,30-0,50 proc.
\cukier - 8-16 proc.
\
kwasy - 4-12 proc.
\pektyny - 0,1-1,5 g
\
polifenole - 0,1-1,1 g

Jedno średniej wielkości jabłko (100 g) zawiera:

Energia 80 kcal
Witamina C 9,2 mg
beta-karoten 24 ?g
Tłuszcze 0,4 g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 12,1 g
Błonnik pokarmowy 2 g
Białko 0,4 g
Sód 2 mg
Potas 134 mg
Wapń 4 mg
Fosfor 9 mg
Żelazo 0,3 mg

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski