MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mity na temat ziemniaków, w które wierzysz. Wcale nie tuczą i nie są nudne. Zobacz!

mad
Prostujemy najczęściej powtarzane nieprawdy na temat ziemniaków!
Prostujemy najczęściej powtarzane nieprawdy na temat ziemniaków! Fot. Freepik.com
Ziemniaki – nasze dobro narodowe. Jeden z podstawowych składników polskiej diety, ceniony za wszechstronność i smak. Źródło białka posiadającego bardzo wysoką wartość biologiczną oraz korzystnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Mimo to wokół kartofli narosło wiele mitów, które mogą wprowadzać w błąd. Zobacz, w jakie mity na temat ziemniaków nie trzeba wierzyć!

Spis treści

Ewa Trusewicz, dietetyk kliniczny i ekspertka VII już edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” prostuje najczęściej powtarzane nieprawdy na temat ziemniaków.

Mit 1: Ziemniaki tuczą

To nie ziemniaki same w sobie mogą przyczyniać się do zwiększenia masy ciała, a sposób ich przygotowania. Gotowane lub pieczone są niskokaloryczne i mogą być częścią zrównoważonej diety. Problem stanowią potrawy, w których ziemniaki łączone są z dużą ilością tłuszczu, jak frytki smażone w głębokim oleju czy chipsy.

Mit 2: Ziemniaki są źródłem „złych” węglowodanów

Skrobia w ziemniakach to węglowodany złożone, które są metabolizowane przez organizm inaczej – wolniej niż cukry proste. Dzięki temu dostarczają energii na dłuższy czas, nie powodując nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, jeśli ugotowane kartofle schłodzimy, powstanie skrobia oporna (forma błonnika), która obniży ilość dostępnej do strawienia „normalnej” skrobi.

Mit 3: Ziemniaki są szkodliwe dla diabetyków

Chociaż ziemniaki są bogatym źródłem węglowodanów, ich wpływ na poziom cukru we krwi może być zrównoważony poprzez odpowiednie połączenie z białkami i tłuszczami. Ważny jest też wybór metod obróbki termicznej, które obniżają indeks glikemiczny (IG), jak gotowanie kartofli w skórce czy spożywanie ich po ugotowaniu na zimno, np. w sałatkach (schłodzone kartofle będą miały niższy IG, ponieważ powstaje w nich skrobia oporna).

Mit 4: Ziemniaki są mniej wartościowe niż inne warzywa

Każde warzywo ma swoje unikalne korzyści, a kartofle wcale nie są gorsze od innych. Zawierają wiele składników odżywczych, które są ważne dla zdrowia: witaminę C i witaminy z grupy B, potas, który jest kluczowy dla zdrowia serca, mięśni i układu nerwowego, a także błonnik wspomagający trawienie i dający uczucie sytości na dłużej.

Mit 5: Ziemniaki trudno włączyć do zbilansowanej diety

Ziemniaki można włączyć do diety zgodnej z obowiązującymi normami żywienia na wiele sposobów. Aby zachować walory odżywcze kartofli, warto gotować je w skórce, na parze, piec lub dusić. Wówczas stają się znakomitym składnikiem różnorodnych posiłków, bez konieczności dodawania do nich nadmiernej ilości tłuszczu.

Mit 6: Ziemniaki są trudne do strawienia

W rzeczywistości ziemniaki są jednym z łatwiejszych do strawienia źródeł skrobi, pod warunkiem, że są odpowiednio przygotowane. Problemy z trawieniem mogą wynikać z zastosowanych dodatków do kartofli, takich jak ciężkie sosy lub skwarki, bądź dużej ilości tłuszczu w potrawach smażonych, np. frytkach czy plackach.

Mit 7: Ziemniaki są nudne i mało różnorodne

Ziemniaki są jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw. Istnieją setki odmian kartofli, a każda z nich ma unikalne właściwości, smaki i zastosowania kulinarne: od młodych ziemniaków, przez te idealne do pieczenia i sałatek, po odmiany doskonałe do przyrządzania puree.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Mity na temat ziemniaków, w które wierzysz. Wcale nie tuczą i nie są nudne. Zobacz! - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski