gSkórkę zdejmujemy w prosty sposób: wkładamy warzywa do wrzątku, po minucie wyjmujemy, nacinamy skórkę i zanurzamy w zimnej wodzie. gAby miękkie pomidory stały się znowu jędrne, trzeba namoczyć je w zimnej wodzie przez 15 minut. gUszkodzone pomidory, których nie zamierzamy przygotowywać natychmiast, można zabezpieczyć przed pleśnią, posypując pęknięte miejsca dosyć obficie solą. gPomidory wytwarzają związek, który przyspiesza psucie się innych warzyw, dlatego ogórki nie powinny być przechowywane razem z nimi. gPomidory będą miały bardzo intensywny smak i zapach, jeśli do przyrządzonych z nich potraw dodamy odrobinę cukru. gPomidory można także wykorzystać do sprawdzania szczelności instalacji gazowej, jeśli przesuniemy warzywo po instalacji i zobaczymy, że się odbarwia to znaczy, że uchodzi gaz.
POMIDORY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!