Ciasto czekoladowe z cukinią to coś co łasuchy kochają najbardziej! A to jest w dodatku dietetyczne – bez mąki i cukru! Skusicie się?
Dietetyczne ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki na tortownicę 18-20 cm:
- cukinia – ok. 250 g
- płatki owsiane zmielone na mąkę– 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 3 łyżki
- miękki banan – 2 sztuki
- daktyle suszone – ok. 150 g
- masło orzechowe – 4 łyżki
- jajka – 3 sztuki
Wykonanie ciasta
Cukinię ścieramy na średnich oczkach, oprószamy szczyptą soli, odstawiamy na kilkanaście minut, odciskamy.
Płatki owsiane zmielone na mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Banany miksujemy z daktylami i masłem orzechowym, dodajemy do płatków owsianych, a następnie wrzucamy cukinię.
Jajka ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy.
Pieczmy ok. 35 minut w 180C.
Studzimy i zajadamy!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Przypomnijmy. Cukinia jest produktem niskokalorycznym zawierającym potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowe widzenie. Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które w porcji 100 g zawiera tylko 17 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,2 g białka, 2,2 g węglowodanów, znikome ilości tłuszczu (0,1 g) a także 1 g błonnika pokarmowego. Wykazuje także właściwości antyoksydacyjne. Na surowo można ją jeść w sałatkach, doskonała po ugotowaniu, a w formie kiszonej lub marynowanej dobrze zastępuje ogórka. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do ciast!
Polecamy:
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?