Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Bakłażany zapiekane z kaszą kuskus i warzywami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Wideo
od 16 lat
Co na obiad? Jeżeli nie masz pomysłu na obiad – bakłażany zapiekane z kaszą kuskus i warzywami to doskonały pomysł na letni, zdrowy posiłek. Zobacz przepis naszej Czytelniczki.

Bakłażan nie jest często wykorzystywany w naszej kuchni. A szkoda! Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, ubogim w tłuszcz. Wyróżnia go obecność związków fenolowych oraz flawonoidów. Te pierwsze pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się nowotworów, działają przeciwalergicznie i niwelują infekcje. Flawonoidy są z kolei silnymi antyoksydantami - mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, co czyni je doskonałą substancją przeciwstarzeniową, wykazują również właściwości przeciwzapalne. Sięgajmy po niego więc jak najczęściej.

Bakłażany zapiekane z kaszą kuskus i warzywami

Składniki na dwie porcje:

  • bakłażan – 1 sztuka
  • kuskus – szklanka
  • papryka czerwona -1 sztuka
  • marchew – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól, pieprz, curry, kurkuma
  • oliwa z oliwek

Wykonanie
Umytego bakłażana rozcinamy na pół, a następnie wydrążamy delikatnie miąższ (tworząc miseczkę) i posypujemy solą – odstawiamy na ok. 20 minut, by sól usunęła goryczkę.
Po tym czasie wycieramy papierowym ręcznikiem.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, a następnie czosnek.
Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, startą na grubych oczkach marchew oraz miąższ wydrążony z bakłażana, smażymy na wolnym ogniu kilka minut.
Dodajemy kuskus, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.
Bakłażany układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem , podlewamy obok odrobiną wody i wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na ok. 25-35 minut.
Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką.
Świetnym do tego dania jest np. sos jogurtowy z odrobiną mięty i limonki!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Bakłażany zapiekane z kaszą kuskus i warzywami [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski