5 z 11
Poprzednie
Następne
Pomysł na obiad: gulasz. TOP 10 przepisów na pyszny gulasz naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ostry gulasz z kurczaka Janiny Czai
Składniki
duża podwójna pierś z kurczaka
duży por
1/2 szklanki ugotowanego groszku zielonego
1/2 l śmietany 18 proc.
2 płaskie łyżki mieszanki curry
łyżka posiekanych listków kolendry
oliwa do smażenia
Wykonanie
Pierś umyć, pokroić w kostkę. Oczyszczonego i opłukanego pora pokroić w cienkie paseczki i szybko przysmażyć na oliwie. Gdy por się lekko zeszkli, dodać kurczaka i wymieszać. Obsmażyć na złocisty kolor. Następnie wlać na mięso śmietanę, wsypać curry, dodać groszek i delikatnie mieszając podgrzać potrawę jeszcze około 2-3 minut.
Przed podaniem każdą porcję posypać dość grubo posiekaną kolendrą.