Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce to pomysł na pyszny obiad. Zobaczcie przepis!
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce to pomysł na pyszny obiad. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Warto częściej sięgać po ryby. Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce to pomysł na fantastyczny obiad. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Pomysł na obiad: ryba. Ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Ryba bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar i prostotę w jej podawaniu.

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 świeże wypatroszone okonie
  • 1 pomarańcza
  • 100 g migdałów
  • 80 g masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ryby dokładnie oczyść z łusek, usuń płatwy i oczy. Okonia oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę pokrój w półplasterki. Ryby natnij na wierzchu. W każde nacięcie włóż kawałki pomarańczy. Migdały posiekaj nożem. Połowę migdałów włóż do środka ryb.
Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na rybach oraz włóż do środka ryb. Okonie piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp ryby pozostałymi migdałami. Okonie podawaj z frytkami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad. Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski