MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Parowańce...
fot. Fot. Iwona Borowiec

Pomysł na obiad. Przepisy na proste obiady z tego, co jest w domu. TOP 12 przepisów naszych Czytelników

Parowańce

Składniki na około 15 sztuk
1/2 kg mąki
1 jajko
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml mleka

Wykonanie
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie).
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką.
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować ok 6 - 7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.
Przepis Iwony Borowiec

Zobacz również

Spektakl „Nerwica natręctw” w Lublinie: Humor, emocje i owacje na stojąco

Spektakl „Nerwica natręctw” w Lublinie: Humor, emocje i owacje na stojąco

IV LIGA PIŁKARSKA. Jawiszowice w końcówce pogrążyły Glinika Gorlice. ZDJĘCIA

IV LIGA PIŁKARSKA. Jawiszowice w końcówce pogrążyły Glinika Gorlice. ZDJĘCIA

Polecamy

French Open. W niedzielę mecze Świątek i Hurkacza pod dachem. Fręch odpadła w deblu

French Open. W niedzielę mecze Świątek i Hurkacza pod dachem. Fręch odpadła w deblu

Garbarnia Kraków wróciła na zwcięską ścieżkę

Garbarnia Kraków wróciła na zwcięską ścieżkę

Zderzenie kilku samochodów pod Krakowem. Zablokowany jeden pas ruchu

Zderzenie kilku samochodów pod Krakowem. Zablokowany jeden pas ruchu