Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad w stylu indyjskim. Aloo gohbi, czyli curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Aloo gohbi to aromatyczne danie wegetariańskie z Indii. Zobaczcie przepis.
Aloo gohbi to aromatyczne danie wegetariańskie z Indii. Zobaczcie przepis. Fot. Sylwia Ładyga
Macie ochotę nie nietypowy obiad lub ciepłą kolację? Spróbujcie aloo gohbi, czyli curry ziemniaczano-kalafiorowego z Pendżabu. Ta prosta i sycąca potrawa skradnie wasze serca.

Aloo gohbi (aloo to ziemniaki, natomiast gobi to kalafior) to wegetariańskie danie z subkontynentu indyjskiego, przyrządzane z ziemniaków, kalafiora i indyjskich przypraw.
Aloo gohbi najczęściej podaje się z mięsem pieczonym w tandoor oraz chlebkami naan, chapati lub roti. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je jako samodzielne danie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Danie można też przygotowywać z zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący! A jaki efekt wizualny! Skusicie się?

Aloo gohbi

Składniki dla dwóch osób

  • ziemniaki – 2 sztuki
  • pomidor – 2 sztuki
  • kalafior – 1/4 sztuki
  • zielona papryczka chili – 1 sztuka
  • czosnek -2 ząbki
  • garam masala – 1 łyżeczka
  • mielona kolendra – 1łyżeczka
  • kumin – 1 łyżeczka
  • kurkuma – 1łyżeczka
  • imbir – 1 szczypta
  • masło ghee – 1 łyżka

Wykonanie
Obrane, umyte ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut.
Umytego i podzielonego na różyczki kalafiora blanszujemy około 10 minut we wrzątku.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy.
Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną papryczkę chili. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Wrzucamy zblanszowanego kalafiora, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Polecamy też inne przepisy:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na obiad w stylu indyjskim. Aloo gohbi, czyli curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski