2/12 Zamknij

Tarta a la pierogi ruskie Agnieszki KałużnejSkładniki na ciasto 90 g mąki ryżowej50 g mąki gryczanej40 g mąki z prosa85 g zimnego masła3 jajka przepiórcze

Agnieszka Kałużna

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Tarta a la pierogi ruskie Agnieszki Kałużnej

Składniki na ciasto
90 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej
40 g mąki z prosa
85 g zimnego masła
3 jajka przepiórcze albo jedno małe kurze
3 łyżki wody mineralnej (zimnej!)
szczypta soli

Składniki na farsz
2,5 dużego ziemniaka (albo 4 średnie) - ugotowane i przeciśnięte przez praskę
średnia czerwona cebula
250 g (kostka) białego sera (najlepiej tłustego)
100 g kefiru lub kwaśnej śmietany
sól, pieprz, kurkuma
oliwa z oliwek

Wykonanie

Ciasto. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, wysypać na stolnicę. Masło posiekać z mąką (jak na kruche ciasto). W połowie siekania, w środku masy zrobić dołek, wbić jajko/jajka i wlać wodę. Zagnieść szybko zwięzłe ciasto (nie przejmujcie się, jeśli składniki nie od razu się połączą - masło w końcu ociepli się od temperatury rąk i sklei mąkę). Uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Można też wykleić ciastem formę i wstawić do lodówki.
Jeżeli nie wyklejaliście ciastem formy, po wyciągnięciu z lodówki należy je rozwałkować (można między dwoma kawałkami folii spożywczej) i przenieść na formę, wykleić ją równo, nadmiar ciasta obciąć i wykorzystać do czegoś sensownego (np. tartaletki). Piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Farsz. Ziemniaki ugotować w osolnej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać 1/2 lub 3/4 łyżeczki kurkumy, podsmażyć kilka(naście) sekund, dodać pokrojoną drobno cebulę. Posolić. Podsmażyć na trochę zmniejszonym ogniu kilka minut. Dodać do masy ziemniaczano-serowej. Doprawić solą i pierzem. Na końcu dodać kefir lub śmietanę. Wymieszać. Konsystencja powinna być aksamitna, ale nie płynna. Tartę wyciągnąć z piekarnika, wypełnić masą „ruską” i wstawić z powrotem na 30 min. Po 15 min. wyłączyć dolną grzałkę. Można włączyć termoobieg na ostatnie 10 min. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy