Dorota Wójcicka, autorka bloga Daktyle w czekoladzie, dzieli się przepisem na tartę z młodą kapustą. Polecamy! - Przepyszna tarta, w której głównym składnikiem jest młoda kapusta. Na kruchym spodzie (bez jajek) wyłożony jest farsz z młodej kapusty i żółtego sera, a zalane jest to mieszanką z jajek i śmietanki. Banalnie proste ale genialnie pyszne. Do wielokrotnego powtórzenia - zapewnia Dorota Wójcicka.
Składniki na ciasto
- 100 g masła
- 2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
- 2 jajka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 100 g żółtego sera
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?