MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie i orzeźwiające dania z arbuzem w roli głównej. Zobacz przepisy w sam raz na lato

mad
Czy arbuza można wykorzystać do różnych dań i deserów? Tak! Zobaczcie nasze propozycje. Na zdjęciu ciasto z arbuzem.
Czy arbuza można wykorzystać do różnych dań i deserów? Tak! Zobaczcie nasze propozycje. Na zdjęciu ciasto z arbuzem. Fot. Katarzyna Jaworek
Arbuz w przeróżnej postaci stanowi idealny pomysł na smaczne i lekkostrawne ochłodzenie podczas gorących, letnich dni. Gdyby znudził się wam arbuz solo – możecie przygotować różne potrawy z arbuzem w roli głównej. Zobaczcie przepisy, m.in. na orzeźwiający napój arbuzowy, ciasto z arbuzem i sałatki.

Spis treści

Dlaczego warto jeść arbuza?

Arbuz ta duża, dyniowata roślina o skórce w ciemnozielone prążki i intensywnie czerwonym środku tak naprawdę wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie nadal rośnie także poza plantacjami. Obecnie arbuzy uprawia się głównie we Włoszech, Hiszpanii i na Węgrzech, ale popularne są w całej Europie. Od wieków wiadomo, ze poza słodkim smakiem, korzystnie wpływają też na cały organizm.

Arbuz zawiera:

  • witaminę A
  • witaminę C
  • potas
  • magnez
Orzeźwiający, słodki i pełen cennych substancji odżywczych – taki jest arbuz.
Orzeźwiający, słodki i pełen cennych substancji odżywczych – taki jest arbuz. Fot. Freepik.com

Spożywanie arbuzów obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.

Sięgajmy więc po arbuza jak najczęściej. Szczególnie w sezonie. Wybierajmy tylko dobre! Dobry arbuz nie powinien mieć żadnych wgnieceń ani uszkodzeń na powierzchni – twarda skórka po naciśnięciu kciukiem nie powinna się uginać.

Orzeźwiający napój arbuzowy

Orzeźwiający napój arbuzowy.
Orzeźwiający napój arbuzowy. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Składniki

  • ćwiartka dużego arbuza
  • sok z połowy cytryny
  • połowa cytryny pokrojonej na plasterki
  • 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie)
  • woda mineralna  do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki)
  • listki mięty (garść)
  • listki melisy (garść)
  • kostki lodu

Wykonanie
Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zblendować go w blenderze razem z listkami mięty i melisy. Przelać zmiksowanego arbuza do dzbanka. Wcisnąć sok z cytryny. Dolać syropy - limonkowy i miętowy. Dolać wodę i kostki lodu. Wymieszać, udekorować plasterkami cytryny i gotowe!
Przepis Anny Cyganik-Idęć

Sałatka z arbuzem szefa kuchni

Sałatka z arbuzem szefa kuchni.
Sałatka z arbuzem szefa kuchni. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g ogórka zielonego
  • 50 g sera blue
  • 100 g arbuza
  • miód
  • 50 g orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Na rukoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie. Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Źródło przepisu: Dwór Korona Karkonoszy

Lekka, zdrowa i orzeźwiająca sałatka z arbuzem

Lekka, zdrowa i orzeźwiająca sałatka z arbuzem.
Lekka, zdrowa i orzeźwiająca sałatka z arbuzem. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 5 liści sałaty kruchej
  • 10 liści sałaty dębowej
  • ćwiartka arbuza
  • 10 sztuk pomidorków cherry
  • garść kiełków brokuła
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Z arbuza odkroić skórę i pokroić go w kostkę. Pomidorki cherry przekroić na pół. Sałaty opłukać i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Do sałaty dodać arbuza, pomidorki oraz kiełki. Dokładnie razem wszystko wymieszać.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polać sałatkę.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Soczysta sałatka z arbuzem i serem feta

Soczysta sałatka z arbuzem i serem feta.
Soczysta sałatka z arbuzem i serem feta. Fot. Violetta Grzelka

Składniki

  • garść lub dwie świeżych  liści szpinaku
  • plaster arbuza
  • 1/4 cukinii
  • ok. 50 g sera typu feta do pokrojenia w kostkę
  • oliwa i ocet balsamiczny do doprawienia
  • kilka sztuk świeżych listków kolendry

Wykonanie
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Jeśli są duże, poszarpać je na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu lub półmisku. Cukinię pokroić w drobną kostkę i dorzucić do szpinaku. Jeśli to koniecznie wypestkować arbuza i pokroić go w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę i dodać do arbuza. Z wierzchu posypać sałatkę kolendrą. Doprawić oliwą i octem balsamicznym. Przepis podano dla jednej osoby.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Ciasto „Arbuzowa Alabama”

Ciasto „Arbuzowa Alabama”.
Ciasto „Arbuzowa Alabama”. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao

Masa z kaszy manny

  • 1,5 szklanki mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml likieru waniliowego

Mus arbuzowy

  • 1 kg miąższu z arbuza
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Dodatkowo

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • kandyzowana papaja do dekoracji

Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blaszkę (wym. 24x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Masa: Mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Cały czas mieszając gotować przez 4 minuty. Kaszkę odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimną kaszkę. Na końcu do masy wlać likier. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Mus: Miąższ z arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć pestki. Owoc przełożyć do wysokiego naczynia i miksować blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć połowę masy, wyrównać. Na masę wyłożyć gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównać i odstawić do stężenia. Na stężony mus wyłożyć drugą część masy z kaszki, wyrównać. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarować na cieście. Wierzch ciasta posypać kandyzowaną papają.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Deser arbuzowy z pistacjami

Deser arbuzowy z pistacjami.
Deser arbuzowy z pistacjami. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

Wykonanie
Wycisnąć sok z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok zmiksować z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
Sok z arbuza podgrzać na małym ogniu, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać całość do połączenia składników. Następnie krem wystudzić i przelać do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalać wrzątkiem i obrać ze skórek, a następnie posiekać.
Stężały deser podawać na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki. Wierzch udekorować pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Słodkie i orzeźwiające dania z arbuzem w roli głównej. Zobacz przepisy w sam raz na lato - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski