Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na świąteczny barszcz czerwony Bożeny Wojtas-Cisak...
fot. 123 rf

Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych potraw wigilijnych małopolskich gospodyń [LISTA, PRZEPISY]

Przepis na świąteczny barszcz czerwony Bożeny Wojtas-Cisak

Składniki

3 kg ugotowanych buraków
3 litry bulionu jarzynowego lub mięsnego
cebula podsmażona na łyżce masła
dwa ząbki czosnku
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
łyżeczka majeranku
łyżka octu

Wykonanie
Do wrzącego, przecedzonego bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone buraki oraz czosnek. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i podsmażoną cebulkę. Gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać majeranek i odstawić barszcz na całą noc. Odcedzić. Doprowadzić barszcz prawie do zagotowania, a następnie odstawić z ognia i dodać ocet, ewentualnie pieprz i sól.

Zobacz również

Propozycje na majówkę. Rusza park linowy nad Jeziorem Nyskim

Propozycje na majówkę. Rusza park linowy nad Jeziorem Nyskim

W Oknie Życia w Mikołowie znaleziono nowo narodzone dziecko. Miało przy sobie list

W Oknie Życia w Mikołowie znaleziono nowo narodzone dziecko. Miało przy sobie list

Polecamy

Kłęby dymu obok Uniwersytetu Ekonomicznego. Szybka interwencja strażaków

Kłęby dymu obok Uniwersytetu Ekonomicznego. Szybka interwencja strażaków

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

Roman Jakuba: Myślę, że rywalom nie przeszkadzała murawa

Roman Jakuba: Myślę, że rywalom nie przeszkadzała murawa