6 z 13
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych potraw wigilijnych małopolskich gospodyń [LISTA, PRZEPISY]
Przepis na wigilijne paluszki z makiem Koła Gospodyń Wiejskich w Szczytniku-Koloni
Składniki na masę makową
1/2 szklanki maku
szklanka mleka
łyżka cukru
Składniki na paluszki
1/2 kg mąki
1/2 szklanki wody
1/2 kieliszka oleju
Wykonanie
Mak zalać wodą i gotować do czasu aż będzie miękki. Dwa razy przepuścić przez maszynkę, dodać cukier i przepuścić jeszcze raz. Mleko zagotować i dodać do maku, by powstał mus.
Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować wałeczki i odrywać po trochę, by powstały ,,paluszki”. Wrzucić na osolona wodę i dość długo gotować. Gorące paluszki połączyć z masą makową.