W dawnych książkach kucharskich na próżno szukać się śledzi, karpia smażonego, kapusty z grochem, klusek z makiem czy staropolskiego piernika! Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych”, wydanej w 1858 roku, na Wigilię proponuje m.in.: paszteciki z ryb we francuskim cieście oraz ryż z szafranem i czekoladą! Na paterach nie brakowało też egzotycznych owoców, jak mandarynki czy nawet daktyle!
Chcecie wiedzieć, co dawniej podawano na świąteczny stół? Kiedy karp zagościł na naszych stołach? Dlaczego na Podhalu jadano… kwaśnicę? Jak zrobić zupę migdałową i kasztany z jarmużem? Zobaczcie naszą galerię!
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Polecamy archiwalne zdjęcia wigilijne
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Maska do włosów wysokoporowatych 400 ml
Włosy wysokoporowate – matowe i szorstkie – wymaga…
kup teraz

Maska do włosów średnioporowatych 400 ml
Maska do włosów średnioporowatych Hair Balance by …
kup teraz

Olej do olejowania do włosów średnioporowatych 150 ml
Wegańska formuła, zniewalający zapach oraz fenomen…
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym