MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Potrawy wigilijne. Przepisy na karpia. TOP 10 pomysłów na wigilijnego karpia [PRZEPISY]

Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
1 kg karpia
5 dag jasnych rodzynek
5-6 goździków
1 łyżka octu
sól
pieprz
włoszczyzna
4 łyżki żelatyny
białko

Wykonanie
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować  głowę do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.
Ugotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Wywar warzywny z głową z karpia po 30 minutach gotowania  przecedzić przez sito, dalej dotować na małym ogniu przez 5 minut z pokrojonym w dzwonka karpiem. Gdy ryba jest już gotowa – wyjąć delikatnie  na półmisek, włożyć opłukane rodzynki. Do gorącego wywaru dodać surowe białko w celu sklarowania. Przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać żelatynę i zalać karpia stygnącą, sklarowaną galaretą.

Zobacz również

Festiwal Lokalnych Produktów  i przeglądy zespołów ludowych PROGRAM

NOWE
Festiwal Lokalnych Produktów i przeglądy zespołów ludowych PROGRAM

Toyota testuje nowe paliwo. To będzie rewolucja na rynku?

NOWE
Toyota testuje nowe paliwo. To będzie rewolucja na rynku?

Polecamy

Propozycje na nadchodzący weekend (17-19 maja) w powiecie proszowickim

Propozycje na nadchodzący weekend (17-19 maja) w powiecie proszowickim

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Co dalej z działalnością Poczty Polskiej? „Firma jest w zapaści"

Co dalej z działalnością Poczty Polskiej? „Firma jest w zapaści"