5 z 11
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. Przepisy na karpia. TOP 10 pomysłów na wigilijnego karpia [PRZEPISY]
Wigilijny karp w galarecie Janiny Czai
Składniki
karp
litr zimnej, wcześniej przegotowanej wody
1/4 l octu
3 duże łyżki cukru
1 i 1/2 dużej łyżki soli
3 duże cebule
5 liści laurowych
mała łyżeczka ziela angielskiego
Wykonanie
Wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w plasterki cebulę ugotować i ostudzić .
Obrane ryby wymyć i pokroić w dzwonka. Układać w słoikach przekładając cebulą z zalewy.
Zalać zalewą (ta ilość zalewy wystarcza na 3 słoje).
Słoje włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.
Po ostygnięciu słoje wstawić w chłodne miejsce. Po 14 dniach ryba jest gotowa do zjedzenia.